СТИХОБИСЕРИ ОТ СЪРЦЕТО ПОЛЕТЕЛИ

Юлий Йорданов за стихосбирката на Любомир Чернев „За красотата“

 

Давили ли сте се някога в море? Не! Не в море! В океан? Тооо… и аз не бях, ама ей-на – случи се!

Ориста така ме завъртя, че се гмурнах без предварителна нагласа. Гмурнах ли казах? Не! Направо цамбурнах в бурния поетичен океан на Любомир Чернев.

А там? Като ме подхванаха ония ми ти лирически вълноломи, ония ми ти течения – Господи, оттук спасение няма!

А мене хем ми се иска да се уловя за някоя сламка, хем все по-издълбоко се гмурках. И колкото по-навътре навлизах, толкова повече се носех на гребена на вълните от чувства, преживявания, мечти, копнения по несбъднатото и… разочарования, наситени с вълма от мъка. Плувах, плувах през стиховете и…, о, майко мила, та този океан е безбрежен!  Уж всяко нещо си има начало и край – пък лирическите късове на Чернев нямат свършване.

А всъщност новата стихосбирка на Любомир Чернев, носеща непретенциозното заглавие „За красотата”, не е просто сбор от стихове, а наниз от стойностни  стихобисери. Поезията на Чернев ме впечатли най-вече, защото е искрена, светла и печална – такава, каквато е и умъдрената виталност, преминала през изпитите на живота, за да я осмисли и предаде на другите след нас.

Три пъти четох тези 81 стиха и една поема, и все едни и същи мисли засядаха в съзнанието ми. Определено считам, че не е добър оня писател, който не е в състояние да накара своя читател, четейки творбите му, да пророни поне една сълза. А да си призная с ръка на сърцето в „За красотата” пророних многократно по една сълза. От умиление! За това е виновен авторът, който така ме увлече, че аз – скъперникът на сантимента – неволно пуснах очния секрет.

Джон Елиът казва, че „поезията не значи да дадеш воля на емоциите, а да избягаш от тях”. Точно към това се стреми и Чернев. Неговата стихосбирката носи белезите на искрените чувства, на неподправеността и липсата на фалш в междуличностните отношения – драгоценни качества у човека, които прозират като положителна страна в книгата. И още нещо – като бистър планински поток блика силната любвеобилност към живота на лирическия герой, долавя се неговата непоклатима готовност за раздаването на собственото “Аз” в името на най-възвишения идеал.

Погледнем ли композицията на книгата, ще видим един добре обмислен замисъл. Явно авторът ни показва нескритото си желание за съвършенство. От друга страна – в дълбочина стиховете носят нещо общо – радостите и болките, съкровените мисли и преживявания – монологично изповядани от лирическия герой. Въпреки че тези изповеди са с различен емоционален заряд, звучат като части от едно цяло портретуване. От прочетеното оставам с впечатлението за една неособена претенциозност в поетичния изказ, за свобода без „театралничене”, за мелодика в неримуваните строфи. В съзнанието ми все по-настойчиво се натрапва мисълта, че Чернев има неразорани целини по отношение формата на стиха.

Тихо, почти незабелязано се появи стихосбирката.  И дай Боже да не се задържи дълго, а да се разграби от своите читатели. Само така ще оправдае желанието на своя създател – без много шум да стигне до тези, които имат нужда от нея. А нуждата от поезия повече от всякога нараства неимоверно много. И то не от онази, която гърми по площади и събрания, а тази тихата – дето топли сърцето и душата на човека. Точно такива са и стиховете в „За красотата”. Ту спокойни и ясни като слънчев ден, ту силни и парещи като прекипнало вино – на пръв поглед безметежни, но вникнеш ли в дълбочината на мисълта им – кръвта ти изригва.

Вървя напред в  стихосбирката с надеждата, че от този своеобразен нектар на лятото ще пие всеки в наситения с човешка радиация свят. И ми се иска, подобно на героя от стихотворните късове, нектарът на живота да бъде комка за съвестта на този свят. Иначе всичко ще бъде апокалипсис.

Книгата ме  удивлява със своята непринуденост и простота и… с едно вътрешно великолепие, което се усеща още от първите страници. Всъщност стиховете вървят по магистралите на проникновения, които някак непринудено пленяват читателя. В днешното бездуховно време, когато аксеологическите стойности са в най-ниската си кота, поетът изповядва интересна философия – характерна за неговата генерация автори. По същество те са сторонници за възраждане на духовните традиции и националната ни идентичност.

Лично мене ме удовлетворява естетиката на изказа и ъгъла на светоусещането. Впечатлен съм от философските дълбочини, опиращи някъде до исконните ни поетични основи, черпейки сили от корените дори на мислители от Изтока. Това си проличава  най-вече в интересните поанти. Същите думи мога да кажа и за финала – поемата „Обещай да те намеря”. Те си правят компания с още неколцина стихотворения с такъв заряд на темперамента, които за пореден път говорят, че читателят има съприкосновение с ярко изразен талант.

Родилата се на бял свят стихосбирка „За красотата” потвърждава становището, че Чернев е автор на дълбоко осмислени стихове. Всъщност тук намираме една много вярно намерена и точно премерена логика, умело използвана, за да изрази поетът своето виждане за заобикалящата ни човешка природа.

А по същество природата е обвивката, която покрива с многобагрената си плащеница размислите за нашето битие. Поумувайки малко върху изречените по иносказателен начин разсъждения за стойностите на житейската ни екзистенция, усещам, че алегоричността е прийом, с който поетът ни въвежда в едно нескончаемо допитване до исконните проблеми на живата материя, за да вникне в дълбочината, в която се спускат нашите сетива, за да разгадаят подтекста на екзистенциалната диалектика.

Съпоставям прочетеното в стиховете и оставам с вкуса на някакво кръвно родство, някакво движение напред и нагоре – също като соковете в растенията, което несъмнено е доказателство за широка крачка напред в поетичното присъствие. Тази констатация без нито капчица съмнение ме довежда до умозаключението, че Любомир Чернев е изкачил висока кота в творческото си развитие. Тя неминеумо е свързана с възможностите и най-вече с умението по-дълбоко да навлезе във философията на разума. Това от своя страна създава предпоставките да прави обобщенията си за днес и утре още по-дълбокосмислени. А тези обобщения са реалистични, истински, човешки.

Нека погледнем на стиховете поне малко през призмата на теорията на литературата. Пишейки, Чернев направо влетява в неримуваната реч. Четейки ги, имам усещането, че в сетивата ми звънти музика. Ритъмът на стиха просто грабва душата на читателя. Възможно е той да е на светлинни години от понятията за ритъм, но сложението на стиха го увлича, дори го захласва; абстрахира го от тежненията на катадневието, действайки едва ли не релаксиращо. И нашият съвременник сякаш се пренася като че ли в някакъв друг свят. И… най-важното – на душата му става леко-леко.

Така че на глупците – наздраве!

А на умниците – какво да кажа?

Една любов до края ми остава.

Една любов ми взема и ми дава.

Една любов. И няма друго важно.

Когато затворих и последната страница на стихосбирката, се запитах многозначително: „Аз май трябва да разтърся глава и изляза от лирическата вселена на „За красотата”. Защото този нейн свят е като жадувана мечта, когато междуличностните отношения няма да студенеят; когато завистта, злобата и алчността ще отстъпят място на човеколюбието и добролюбието. В този свят некадърникът няма да завижда, а също като кадърният ще се стреми да се докаже със силата и качествата на своите възможности. Колко ли трябва да вървим, за да доживеем този свят?!

 

Един коментар към публикацията “СТИХОБИСЕРИ ОТ СЪРЦЕТО ПОЛЕТЕЛИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ГОДИШНИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ НАГРАДИ НА СБП
Next post НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ