СЕПТЕМВРИЙСКИТЕ ПРАЗНИЦИ НА ДУХА ЗАПОЧВАТ ОТ РАЗГРАД

Иван Гранитски, Боян Ангелов, акад. Георги Марков, Стоян Райчевски и Валентина Радинска гостуваха на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” – Разград.

В сряда вечер във вътрешния двор на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” – Разград се проведе интересна и запомняща се литературна вечер. На вниманието и естетическото преживяване на публиката Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов”, представи водените от него известни български интелектуалци и творци. Това бяха акад. Георги Марков, един от най-известните български историци днес, изследовател на нова българска история, Стоян Райчевски – етнограф, изследващ топонимията в Североизтока и един от най-големите изследователи на българите бежанци през годините на войни и превратни за нашата история събития, Боян Ангелов – поет, председател на Съюза на българските писатели и поетесата Валентина Радинска.

Ето малко история на този формат. Вече 15 години Североизточна България е своеобразен център на духовни ценности и литературен живот, като главен двигател е Иван Гранитски. Идеята се ражда в Добрич с името „Бялата лястовица”, но по-късно се утвърждава метафоричното название „Албена”, заради Йовковата героиня, носител на духа на времето и красотата. Така се оформя поредица от премиери, срещи, пътуващи изложби, малки и големи спектакли, гостувания на танцови ансамбли в целия Североизток. Срещите с хората на този регион се провеждат от 15 септември до към края на месеца. Място на събитията са градовете Разград, Русе, Търговище, Велико Търново, Шумен, Каспичан, Нови пазар, Велики Преслав, Каварна, Варна, Балчик, Тутракан, Генерал Тошево и Силистра.

След няколко години прекъсване, идеята отново е материализирана и гостите начело с Иван Гранитски и Боян Ангелов посетиха най-напред Разград. За разлика от други културни инициативи и събития, водените от Гранитски не са с билети и входни такси, а по покана на кметовете на общините. Така  хората ще имат лесен достъп и възможност за контакт с поети, писатели, учени, музиканти, артисти, режисьори. По този начин посланията на творците ще достигнат и до най-малките населени места.

Например, преди вечерта в Разград, гостите имаха среща по покана на кметицата Лина Тодорова с жителите и приятелите на НЧ „Слънчев лъч 1902” в село Островче. Предвижда се групата да гостува в училища, читалища, библиотеки, стадиони, зали в хотели, на открито и навсякъде – за да е при хората. Както казва Иван Гранитски, „Концепцията на тези празници е народностност, освободеност и липса на комерсиалност.” За 15 години този формат е осъществил срещи с 200 български учени и творци в над 500 населени места.

На импровизираната открита площадка във вътрешния двор на библиотеката присъстваха представители на общината, културните институции, поети и писатели от Разград, граждани, дошли да се насладят на изключително широкомащабното събитие. Гостите бяха посрещнати от представители на Съюза на българските писатели, живеещи в Разград, а това са Пламен Панчев, Емилия Пройнова, Иван Джебаров, Павлина Стаменова и Димитър Петров.

По време на срещата бяха зададени многобройни въпроси  свързани с морала на интелектуалците днес и обществената ситуация. Присъстващите отправиха молба и покана към гостите отново да посетят Разград и района.

Димитър Петров

img_4045 img_4048 img_4053 img_4055 img_4069

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ОЛИМПИЙСКА ГЛУПОСТ
Next post Вестник „Словото днес“, бр. 27, 2016