99 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАЛЕРИ ПЕТРОВ

 

На 24 април 2019 г. в Галерия-книжарница „София прес“, по инициатива на Съюза на българските писатели и на Народно читалище „Емил Шекерджийски-1919 г.“, на Агенция „София прес“, Фондация „Нисим“, Издателство „Захарий Стоянов“ и Федерация „Култура и медии“ бе отбелязана 99-ата годишнина от рождението на Валери Петров.

На поетико-музикална среща, озаглавена „Нашият приятел Валери“ се събраха близки, приятели и колеги на Валери Петров, представители на културни институции и творчески организации, почитатели на неговото творчество. В програмата прозвучаха стихове на Валери Петров в изпълнение на Асен Кисимов и Бенедикт Молхов (на запис от техния едноименен рецитал от 1993-1994 г.) и на съвременни поети. За Валери Петров и неговото необятно творчество говориха председателят на СБП Боян Ангелов, издателят Иван Гранитски, неговият съратник и приятел писателят Анжел Вагенщайн, близките на Валери Петров Иво, Анна и Огнян Хаджимишеви.

Обявено бе, че с тази среща се поставя началото на подготовката за честването на стогодишнината от рождението на поета, писателя, драматурга, преводача, общественика Валери Петров. Споделено бе намерението да се учреди национална награда „Валери Петров“, първият носител на която да бъде обявен през 2020 г. Да се създат школа за творческо писане за млади творци, прегледи на литературното творчество на Валери Петров и неговите интерпретации в театъра и киното, радиото и телевизията, пластичните изкуства, конкурси, рецитали и други подобни за представяне и популяризиране на творчеството на Валери Петров. Да се подготвят нови издания на негови произведения, изложби на документи, био-библиографично изследване и т.н. Предстои формирането на инициативен комитет за честването, привличането на нови институции и личности в подготовката му, изработването на програма за неговото провеждане.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ТУНДЖАНСКИ ЛИТЕРАТУРНИ ДНИ 2019
Next post УЧРЕДИХА НАГРАДА „ВАЛЕРИ ПЕТРОВ”