100 ГОДИНИ „ПЛАМЪК“

Тази година литературното списание „Пламък“, създадено от големия български поет Гео Милев, навърши 100 години. Юбилеят бе отбелязан на 20 юни вечерта в Столична библиотека.

„Макар и на достолепна възраст, и днес „Пламък“ е трибуна преди всичко на младите, на идващите. Това означава, че то е заредено с бъдеще, независимо от не съвсем благоприятните условия за литературна периодика и недостатъчно внимание към литературното творчество. Едва ли има друго литературно списание у нас с толкова стара и богата история“. Това каза поетът Георги Константинов,  който е главен редактор на „Пламък“ повече от четири десетилетия.

„В днешния празничен ден за мен е удоволствие най-сърдечно да ви поздравя по случай 100-годишнината от създаването на списание „Пламък“, гласи част от поздравителния адрес, изпратен от служебния министър на културата Найден Тодоров до Георги Константинов. По думите на Найден Тодоров историята на списанието е повече от вдъхновяваща. Идеята за „Пламък“ се ражда в мислите на големия български поет Гео Милев във времена на голяма криза на духа и безутешна социална и културна разруха, пише в поздравителния адрес. „Благодарен съм на екипа на списанието и специално на неговия главен редактор Георги Константинов за това, че пазите духа на този специален литературен оазис“, гласи още част от приветствието.

В рамките на събитието в Столичната библиотека Георги Константинов получи почетен плакет от Съюза на българските писатели. Той му бе връчен от председателя на Писателския съюз Боян Ангелов по случай 100 години от основаването на списанието и за заслуги към българската литература.

Откъс от поемата „Септември“ бе прочетена от актьора Леонид Йовчев, а бардът Румен Спасов представи откъс от писмо на Гео Милев до генерал Борис Вазов.

Събитието бе почетено от писатели, журналисти, представители на други творчески гилдии и почитатели на литературата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НАПУСНА НИ ХУДОЖНИКЪТ ИВАН ДИМОВ
Next post СЛОВАКИЯ ОТПРАЗНУВА НАЦИОНАЛНИЯ СИ ПРАЗНИК – ДЕНЯ НА Св. св. КИРИЛ И МЕТОДИЙ