СРЕЩИ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СБП В СКОПИЕ

Председателят на СБП Боян Ангелов участва в литературна вечер в Българския културен институт в Скопие, посветена на историята и творческата дейност на Съюза на българските писатели и на книгоиздателските традиции и работата на издателство „Български писател“. Голям интерес предизвикаха фактите и събитията, свързани с утвърждаването на СБП като най-авторитетна творческа организация в България, както и въпросите за съвременната мисия на творците и опазването на литературното наследство, за книгоиздаването като двигател на литературния живот. Б. Ангелов сподели радостта си от значимите постижения, а също и тревогата си от неотложните проблеми за решаване от писателската общност. Той отговори и на въпроси от водещия на вечерта поета Димитър Христов, директор на културния институт, за отстояване на интересите и възможностите на писателите за преодоляване на духовната криза на обществото, за работата и взаимодействието на културните институции в България, за творческите и философските търсения в поезията на съвременните поети.
Д. Христов говори за поезията на Боян Ангелов, за изследователската и преподавателската му работа в областта на философската наука, за приноса му в разширяване на международните контакти на СБП и приятелските взаимоотношения с Дружеството на македонските писатели. Сред присъстващите бяха и видни писатели, учени и книгоиздатели от Република Македония като Бранко Цветкоски, Санде Стойчевски, Нове Цветаноски и др. Санде Стойчевски благодари за приемането му за почетен член на Съюза на българските писатели и сподели свои мисли за двустранните литературни контакти и за творчеството на Б. Ангелов.
Боян Ангелов чете стихове от новата си книга с избрани творби „Далнина“. Разказа за възрожденската дейност на читалища и за списание „Читалище“ и фондацията, която го издава, за общите проблеми и предизвикателства пред балканските държави и техните творци.
Б. Ангелов предостави нови издания на издателство „Български писател“ за библиотеката на Българския културен институт в Скопие. Вечерта продължи на чаша вино и в разговори за българското културно-историческо наследство, за съдбата на българите в Р Македония.
В столицата на Р Македония председателят на СБП проведе отделни срещи с писатели и книгоиздатели във връзка с разширяването на сътрудничеството и търсене на още възможности за популяризирането на българската литература, участва в откриването на изложба на украинската писателка, преводачка и художничка Анна Багряна, чете стихове и говори за таланта и преводите на българска поезия от украинската Багряна.
Гостуването на Боян Ангелов в Скопие бе в дух на преодоляване на политическите бариери и търсене на духовни пространства за добросъседство и приятелство, за високи критерии в културния обмен и литературните инициативи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“ бр. 24, 2015
Next post ДРАГИ ПРИЯТЕЛИ!