СЛОВАКИЯ ОТПРАЗНУВА НАЦИОНАЛНИЯ СИ ПРАЗНИК – ДЕНЯ НА Св. св. КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Анжела ДИМЧЕВА

 

На 20 юни 2024 г. посланикът на Словашката република Н. Пр. г-н Васил Гривна прие в посолството в София стотици гости – политици, общественици и културни дейци – по повод Националния празник на страната – Деня на Св. св. Кирил и Методий. Официален гост беше г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България.

В словото си той отбеляза: „Словакия има 6 национални празника, един от тях е празникът на Светите братя – 5 юли. Приема се, че те са дошли в Словакия на тази дата през 863 г. Взаимоотношенията между нашите две държави винаги са били много близки и обширни. Българският език се преподава от 100 години в Братислава, а от 75 години в нашата столица съществува гимназия „Христо Ботев“. Точно там г-жа Йотова участва в юбилейно тържество. Наскоро в България се завърнаха тленните останки на цар Фердинанд. Той е живял повече от 25 години на наша територия – в замъка на Св. Антон в централна Словакия. Каня всички вас да посетите замъците в Словакия, които са стотици“.

Илияна Йотова подчерта, че дипломатическите отношения между двете страни се развиват в положителна посока през последните 31 години, откакто има словашка мисия в София. „Нашите отношения са на основата на нещо много специално: това е делото на светите братя Кирил и Методий. Днес в Европа много се говори за човешките права и колкото повече говорим, толкова по-малко ги спазваме. Сред тях е правото на собствен език, религия и култура. Преди 6 години по повод 1185 години от Моравската мисия, по инициатива на Президентството, реализирахме поклонническа мисия: от първите стъпки на Светите братя през стъпките на техните ученици до България. Започнахме от Словакия и Чехия, защото това е началото на нашата обща история, която установява още една цивилизация в света – славянската цивилизация. Нека припомняме, че кирилицата е азбуката, на която пишат днес 300 милиона души по целия свят. Нека продължим да популяризираме делото на Кирил и Методий“ – каза Илияна Йотова и покани всички присъстващи на предстоящия  Международен форум за кирилицата „Азбука, език, идентичност“, който ще се състои на 27 юни в НДК.

                                                                                  

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 100 ГОДИНИ „ПЛАМЪК“
Next post НОВО ПАРТНЬОРСТВО МЕЖДУ СБП И СЪЮЗА НА ХЪРВАТСКИТЕ ПИСАТЕЛИ