СБП ПОДПИСА МЕМОРАНДУМ С ПАКИСТАН

Посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. г-жа Мариам Мадиха Афтаб посети Съюза на българските писатели в София, където разговаря с Боян Ангелов – председател на организацията. След разменени писма през последната година между СБП и Академията на буквите в Пакистан беше решено да се подпише Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на литературата. Към подписването на Меморандума се пристъпи на 2 август в присъствието на г-н Омер Манзур Малик – зам.-завеждащ посолството, преводачката Теодора Бахчеванова – от страна на Пакистан, и Анжела Димчева – международен и прес секретар на СБП.

На срещата Боян Ангелов запозна гостите с историята на СБП – най-старата писателска организация в България и в Европа, която ще отбележи 110-годишен юбилей през ноември. Той говори за демократичността на Съюза, който не е политическа, нито държавна структура, а нейните членове са свободни да изповядват различни политически и естетически виждания. Боян Ангелов изтъкна значението на българската кирилица – официална азбука на ЕС, отбелязвайки, че съгласно меморандума пакистанските автори ще бъдат вписани в културата на Европа, когато техни творби бъдат преведени на български език от издателство „Български писател“, чиито издания се разпространяват в европейските и световни библиотеки. Той благодари за вниманието на Н. Пр. г-жа Афтаб и подчерта, че културата е всеобщо пространство за разбирателство и диалог.

Н. Пр. г-жа Афтаб подари на Боян Ангелов луксозно издание „Пакистан – красота и блясък“ и каза, че оценява високо възможностите за сътрудничество между СБП и Академията на буквите. В замяна Боян Ангелов подари на гостите книги на издателство „Български писател“ и най-новия брой на съюзния вестник „Словото днес“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“
Next post ЮЛИЯ ПИСКУЛИЙСКА /СТИХОТВОРЕНИЯ