ПРОЛЕТНИ ЛИТЕРАТУРНИ СРЕЩИ

 На 19 април т.г. във Велико Търново беше открито Третото „Фоайе на българската книга“. Инициатор на това книжовно изложение е ръководената от д-р Иван Александров Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ в старопрестолния град. Изложението се провежда в рамките на ХV Международна изложба за културен туризъм, организирана от Министерството на културата и Община Велико Търново.

Третото Фоайе на българската книга бе открито от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, който благодари на организаторите и на четиридесетте български издателства /“Сиела“, „Абагар“, „Лексикон“, „Фабер“, „Светулка-Антей“, Жанет-45“ и др./, участващи със своите най-нови издания. Присъстващите бяха поздравени от директора на издателство „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски, който е един от учредителите на това авторитетно литературно събитие.

На следващия ден Боян Ангелов, Иван Гранитски, Иван Александров и Калина Иванова, зам. директор на РБ „Петко Р. Славейков посетиха с. Ново село, където участваха в тържествата по случай 190 годишнината от рождението на Матей Преображенски, велик български възрожденец и книжар, един от най-близките сподвижници на Васил Левски. Всички участници в състоялия се в местното читалище празничен концерт получиха книги на издателство „Захарий Стоянов“.

На среща в Троян с кмета на Общината Донка Михайлова и с общински съветници беше договорено през октомври т.г. да бъдат връчени националните литературни награди „Ламар“ и „Николай Петев“, учредени с участието на Съюза на българските писатели. Боян Ангелов и Иван Гранитски изказаха своята признателност към общинското ръководство, което подпомага безкористно съвременната българска литература в това толкова трудно и бездуховно съвремие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 15, 2018
Next post П О К А Н А