ПАВЛИНА ПАВЛОВА С НАЦИОНАЛНА НАГРАДА

ПАВЛИНА ПАВЛОВА Е ЛАУРЕАТ НА

 НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА

„ПРОФ. ДИМИТЪР ДИМОВ“ ЗА 2018 Г.

 

Тазгодишният носител на Националната литературна награда „Проф. Димов“ е Павлина Павлова. Тя беше излъчена от жури, включващо представители на Община Ловеч и  Съюза на българските писатели“.

 

ПАВЛИНА ПАВЛОВА е автор на 61 книги – поезия и проза за възрастни и за деца.      

Носител е на престижни национални и европейски награди като „Калина Малина“ (наградата се присъжда на утвърдени творци в детската литература веднъж на три години) , „Атанас Мандаджиев“ (за постижения в криминалния жанр),  Алдо Моро“ (европейска награда за поезия, връчвана от Центъра за европейска култура „Алдо Моро“, Лече, Италия), на „Златно перо“ на Съюза на българските журналисти за приноса й към българската култура, награди на Министерството на културата и др.

Включена е в справочниците „Кой кой е в България?“ (1998г.) на ИК „Труд“ и Кой кой е?“ на IBCGambridge„-Англия; в енциклопедиите „Бележити български жени“ (2009 г.) и в „Българска журналистическа енциклопедия“ (2010 г.).

Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, на Отворено  писателско общество „Балкански Декамерон“, на Академията на европейска култура „Орфеева лира“ и на Асоциацията на писателите криминалисти.

Отделни стихотворения или цикли на Павлина Павлова са превеждани на италиански, руски, френски, румънски, турски, украински, унгарски, английски и др. Предстои да излезе на английски език криминалният й роман „Лунното куче“.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ
Next post Вестник „Словото днес“, бр. 16, 2018