НОВ БРОЙ НА СП. „ЮЖНО УТРО”

В НОВИЯ БРОЙ НА СП. „ЮЖНО УТРО” звучи пъстрото многогласие на родопската душа
ВСЯКО ЕДНО УТРО, НЕ САМО ЮЖНОТО, ИДВА ЧРЕЗ И ЗА ДЕЦАТА

Лияна ФЕРОЛИ

Излезе от печат третият брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро“, издание на Гражданско сдружение „Родопско утро“. Този път то се реализира с финансовата подкрепа на община Хасково, община Димитровград, община Минерални бани, община Момчилград, Регионална билиотека „Н.Й.Вапцаров”, Кърджали, Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“, Димитровград. Затова на едни от първите му страници  могат да се прочетат интервюта с кмета на Хасково Станислав Дечев, с кмета на Момчилград  Илкнур Кязим, с директора на Регионалната библиотека в Кърджали Елисавета Кехайова. А община Джебел е представена  с красиви поетични и фотографски етюди. Въвеждащи краеведски истории разказват Веселин Банчев от Кърджали  и Недялко Бакалов, литературен критик, редактор и екскурзовод в Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ край хасковското село Александрово.

Списанието включва широк спектър от материали в няколко рубрики: „Общество”;„Поезия”; „Проза”;”Преводи”; „Духовни хоризонти”; „Ученическо творчество”; „Във вълшебния свят на децата”; „Децата рисуват”; „Нови книги”; „Наши гости”, „Памет”; „Критически бележник”.

Недялко Бакалов оприличава новия брой на сп. „Южно утро” с пъстроцветно родопско халище, в което не всичко блести, дори на места преобладава сивото, но пък Никола Гигов допълва в есето си за Орфей, че това е съвсем естествено, защото в родопските небеса мелодията на гората, на живота и на изкуството винаги е звучала в единство и се е носила с крилете на свободната душа, която лекува сама себе си с най-искрените си споделяния и мечти. А поетът от Момчилград Тодор Енчев сполучливо обрисува в своята „Родопска песен” дъха, трепета на гордата планина, възнасящи  се като небесен лъч  на бялата надежда – най-вече за идващото пъстрокрило „ято” на българските деца, за да не „гнезди” повече бремето на вековете в техните души.

Такава бе и първоначалната мечта на редколегията на списанието  /Йорданка Господинова, Стойка Мариновска, Петко Каневски, Антон Атанасов, Лияна Фероли, Невин Садъкова и Недялко Бакалов/ – чрез популяризиране творчеството на младите таланти да поощрява духовното им израстване, да обединява вдъхновението на младите хора с това на по-големите им събратя по перо, да дава трибуна за изява на най-младите творчески дарования, да развива  творческите стимули, които са най-прекият път към истинското познание.

 Рубриката „Духовни хоризонти“ представя произведения на студентите Ирина Митева, Делян Балев, Алберт Димитров, Добромир Зафиров, Стоян Митев и Антон Атанасов. А в рубриката „Ученическо творчество“, водена от учителя по български език и литература, ръководител  и на журналистически клуб в кърджалийското  СУ „П.Р.Славейков”, Антония Маровска, са включени 28 ученици от хасковската Езикова гимназия,  от ПМГ „Академик Боян Петканчин“,  от ОУ „Алеко Константинов“, Димитровград, от ПМГ „Иван Вазов“, Димитровград,  от Свиленград, от кърджалийските Средни училища  „П.Р. Славейков”; „Отец Паисий,,; „Вл. Д. Майстора” и  ОУ „Д-р П. Берон”, Момчилград. На най-малките читатели е посветена специалната рубрика „Във вълшебния свят на децата“, предлагаща творби на детските писатели Божидара Ангелова, Маргарита Павлова, Дора Белевска и Петър Ванчев, които са онагледени с прекрасните рисунки на Бесте Бербер, Белослава Митева от Кърджали и Кристина Димова от Хасково. Рубриката „Наши гости” предлага  среща с поезията на Боян Ангелов, председател на СБП, и на Йордан Пеев от Стара Загора. А рубриката „Памет” отбелязва 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов и 90 години от рождението на Пеньо Пенев.  Почетен е и Никола Гигов, отдал целия си живот да проучва и  възпява родопееца  Орфей.

Макар че все още битува схващането, че трудно могат да съжителстват на белия лист различни по ниво и качество творчески превъплъщения на живота, редакционният екип на списанието смята, че е съвсем естествено до имената на национално признатите ни творци да стоят и имената на най-малките, изкушени да пишат. Дори е убеден във вероятността точно тези начинаещи млади автори в бъдеще да продължат оставеното от техните предшественици, а защо не и да го надградят. Убеден е също, че върви в правилната посока на създаване на едно обединено поле за творческо общуване, за провокиране на културните диалози, моделиращи, умножаващи доброто и красивото. Затова смята, че е съвсем в реда на нещата в такова издание да се показват и често звучащите доста наивистично детски разсъждения, но пък толкова отрано забелязали несъвършенствата на нашия свят. И точно това дава надежда, че с младите си и чисти души, те ще ги преосъществят и пренаредят към по-добро. Защото каквото и да се случва сега, едно е сигурно – всяко едно утро, не само южното, идва чрез тях и за тях. И че на природата на творческия процес  й е отредено да поражда красота, доброта, хармония. Също и да уважава всеки опит в тази посока.

По случай Дните на Кърджали списанието ще бъде представено с авторски рецитал на участниците в него на 15 октомври в голямата зала на кърджалийското НЧ „Обединение 1913”.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ВАЛЕНТИН ЧЕРНЕВ
Next post Вестник „Словото днес“, бр. 28, 2020