НОВО ПАРТНЬОРСТВО МЕЖДУ СБП И СЪЮЗА НА ХЪРВАТСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Анжела ДИМЧЕВА

Официално посещение в централата на Съюза на българските писатели направи проф. д-р Хървойка Миханович-Салопек, която е председател на Съюза на хърватските писатели. Тя беше приета от председателя на СБП Боян Ангелов и след продължил повече от час приятелски разговор беше подписан Меморандум за сътрудничество между двете организации.

Бяха очертани възможните полета на интерес: сътрудничество в областта на литературата чрез организиране на взаимни посещения на писатели; общи презентации на книги и автори; провеждане на съвместни литературни конференции, семинари и уъркшопове във всяка от страните на ротационен принцип; договорености за превод и публикуване на литературни произведения на езиците на двете страни, вкл. онлайн; обмен на възможности за обучение на писатели на реципрочна база. Г-жа  Миханович беше придружена от доц. д-р Антоанета Балчева (Институт за Балканистика в център по тракология към БАН).

Първа стъпка в сътрудничеството ще бъде издаване на двуезична антология до края на 2025 г., включваща стихотворения на български автори на хърватски език и хърватски автори на български език. За целта ще бъде потърсена помощ от посолствата на двете страни, както и контакти с Дружеството за българо-хърватско сътрудничество в София.

На 25 и 26 юни 2024 в Големия салон на БАН продължават ползотворни срещи и разговори на проф. д-р Хървойка Миханович-Салопек, която участва в Международна научна конференция „Българо-хърватски диалози. Времена, събития, личности“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post СЛОВАКИЯ ОТПРАЗНУВА НАЦИОНАЛНИЯ СИ ПРАЗНИК – ДЕНЯ НА Св. св. КИРИЛ И МЕТОДИЙ
Next post ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ С НАГРАДАТА „ДИМИТЪР ДИМОВ“