НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „ЖЕНАТА – ЛЮБИМА И МАЙКА“

Голямата награда в Свиленградския национален конкурс за поезия „Жената – любима и майка“ спечели Любомир Качков от град Димово

 

Любомир К
IMG_3423 IMG_3416ачков от град Димово, Видинско, спечели голямата награда в Националния поетичен конкурс „Жената – любима и майка”. Той бе отличен за стихотворението си „Оправдание“. Паричната премия и специалната статуетка „Утро“ бяха връчени на 61-годишния лауреат от инициатора и спонсор на конкурса Елена Манолова.

Общо 70 творци със 151 произведения участваха в традиционния конкурс на община Свиленград , който се проведе за 12 пореден път. Освен общината в организацията му участват Народно читалище „Просвета 1870“ – Свиленград и Съюзът на българските писатели. Тричленното жури бе ръководено от председателя на СБП Боян Ангелов, членове Христо Ганов-секретар на СБП и Боряна Станева – поетеса и литератор. Почетен член беше поетът Ивайло Балабанов. Разпределеният награден фонд бе 1350 лева. Домакин на церемонията по награждаването за пореден път бе шато „Катаржина естейт“ край село Мезек.

„Раздаването на наградите се превърна в празник благодарение на таланта на участниците, на професионалното журиране и на перфектната организация на община Свиленград. Радвам се, че всички отличени успяха да присъстват на церемонията“, каза Елена Манолова. Тя пожела на включилите се в тематичното съревнование да бъдат заредени със сила и енергия за нови творчески успехи до следващото му издание.

„Поети са всички тези, които четат, до които стига поезията. Ако не сте вие, няма къде да бъдат посети тези семенца на стиховете“, обърна се с благодарност за признанието към присъстващите на церемонията участници и зрители носителят на голямата награда Любомир Качков.

„Тази инициатива превърна Свиленград в една от столиците на българската поезия. С времето конкурсът придоби голяма популярност и наградите от него са с много висока литературна стойност“, отбеляза в поздрава си представителят на Съюза на българските писатели Димитър Христов.

В първата възрастова група до 18 години победител стана Константин Караначев, шестокласник в ОУ „Иван Вазов“ в Свиленград. Той бе отличен за стихотворението „Нарисувай любов“. Негови подгласници на второ и трето място са Есмералда Спасова на 16 г. от град Радомир и единадесетокласничката от свиленградското училище „Д-р П. Берон“ Велина Бояджиева. Две поощрителни награди бяха връчени на Георги Георгиев от Свиленград и на Ива Трифонова от Карнобат. Специалната награда на Дамски лайънс клуб „Свилена“ заслужи 17-годишният Тодор Андонов за стихотворението „На майка ми“.

На третото място в групата на възрастните се класира свиленградчанката Диана Стоянова с творбата си „Железните обувки“. Втора награда журито присъди на Цветанка Ангелова от Русе за произведението „Тя“. Поощрителна награда получи Румяна Николаева от Стара Загора за стихотворението „Пред зима“.

Церемонията по раздаването на отличията бе съпътствана от изпълнения на талантливи местни млади танцьори, музикални инструменталисти и певци. Специален гост – изпълнител от Турция бе флейтистката Христина Чакърък, дъщеря на предстоятеля на българската църква в Одрин „Свети Георги“ отец Александър Чакърък.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post С ОТКРИТИ ОЧИ И ОТКРИТА ДУША
Next post ОТЧЕТНО-ИЗБОРНО СЪБРАНИЕ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ