НАГРАДА „ПИСАТЕЛЯТ И МОРЕТО“ 2020 – ЗА СТАНИСЛАВ ПЕНЕВ

Във връзка с деня на Варна – 15 август легендарното варненско Издателство МС – МОРСКИ СВЯТ възстанови даваната от него, но отлаганата във времето награда „Писателят и морето“ (за последен път тази награда бе връчена през 1997-ма).

Тя е за творческа личност, проявяваща постоянство, всеотдайност, любов и висока художественост в произведения с морска тематика, за развитие на морската литература, както и за активно писателско и журналистическо участие в обществения живот, свързано с морето.

„Комплексният характер на наградата беше основната причина досега тя да бъде връчена само два пъти. Всъщност, тази награда не е и годишна, а е за дългогодишен принос в художествената и журналистическа сфера по темата „море“.“ отбелязва Петър Тодоров, създател на МС, дългогодишен управител на издателството, председател на журито.

След като разгледа кандидатурите на повече от 30 съвременни български писатели (и писатели-журналисти), проявяващи траен интерес към морската тема, журито присъди наградата за 2020 година на Станислав Пенев – поет и журналист от Варна за книгата му „Морски стихотворения“, 2019, както и за системно и активно отразяване на морската тема в литературния печат от м. февруари 2009 г. до днес, чрез в. „Литература и Общество“ – национален вестник за литература, изкуство и обществен живот, издаван във Варна (67 броя до момента), където той последователно е и учредител, и главен редактор, а в последните години – главен организатор.

Статуетката „Икар“ на известния скулптор Стойчо Никифоров, Диплом и 14 дневна екскурзия по море за двама по Средиземноморието (от спонсор на Сдружение Литературно Общество – Варна (СЛОВ) е достойната награда за дългогодишния „морски“ творчески труд на поета и журналиста Станислав Пенев, автор на познатите стихосбирки с морски акцент: „Дом на брега“, 1994; „Морски времена“, 2005; „Брегове“, 2007; „Пристан“, 2008; „Българско море“, 2008, „Надежди по вълните“, 2009; „На морското равнище“, 2010; „На варненския бряг“, 2012; „Небесен водолаз“, 2014, „Аз пиша по вълните“, 2015 и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НАЦИОНАЛНИ КУЛТУРНИ ПРАЗНИЦИ „АЛБЕНА“
Next post НОВА КНИГА НА АХМЕТ АТАСОЙ