МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ С УЧАСТИЕ НА СБП

 

В периода 24-26 октомври 2016 г. в Загреб (Хърватия) се състоя Международна конференция под мотото 2016 Public Lending Right for Writers (PLR), органинизирана от ЕWС (Европейския  писателски съвет).

Съюзът на българските писатели беше представляван от Анжела Димчева (писател, критик, журналист, докторант в УниБИТ) и от Емилия Казакова (технически редактор и дизайнер в издателство „Български писател”).

Те се запознаха с дейността на тази международна мрежа – PLR, която всъщност е Световна организация за защита на авторските права в обществените библиотеки. Изслушаха докладите на 21 представители на различни европейски държави – членове на писателски съюзи, на Международния П.Е.Н., както и на  отделни представители на PLR. Официален език на конференцията беше английският.

В какво всъщност се състои дейността на Public Lending Right ?

Какъв би бил приносът на тази система за духовното развитие и просперитета на българското общество, ако тя се въведе у нас? Това беше акцентът в доклада на Анжел Димчева.

Public Lending Right е правото на авторите да получават заплащане за ползването в обществените библиотеки на техните произведения. Според това право авторите, чиито книги се намират и заемат в библиотеките, получават възнаграждание всяка година, което се определя по различни начини за различните държави.

В докладите на отделните представители от Хърватия, Черна гора, Румъния, Естония, Полша, Унгария, Латвия, Литва, Дания, Норвегия, Холандия, Финландия и Великобритания беше посочен принципът на това финансиране на родните литератури, начинът на разпределение на средствата между отделните автори, промените в законодателството, които са направени, съгласно директива на Европейския съюз. Основен докладчик беше Мириам Диокарец – секретар на Европейския писателски съвет (ЕWC), който присъжда всяка година Европейската награда за литература.

България не е член на PLR и не заплаща на родните автори, чиито книги се намират в обществените библиотеки, въпреки че държавата ни се е съгласила да изпълнява директивите на Европейската комисия.

Ръководството на СБП обаче вече е предприело първи стъпки България да въведе тази система за насърчаване на българската литература.

Очаквайте подробности!

 

Анжела Димчева

 

img_9476 img_5272 img_9390 img_9364 img_5278 14883457_1439738676055233_147620412451809792_o-1 img_5247

 

 

 

 

 

 

 

20161026_094634

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОКАНА
Next post Вестник „Словото днес“, бр. 34, 2016