Международна писателска среща „Побратимени светове” – Плевен

За десети път в Плевен се състоя международната писателска среща „Побратимени светове”, организирана от Сдружение „Дружество на писателите” – Плевен със съдействието на Община Плевен. По традиция тя се провежда в края на май всеки две години.

В тазгодишната юбилейна среща участваха писатели от Албания, Гърция, Македония, Сърбия и Русия. От руската страна пристигнаха представители на Лобня и Ростов на Дон. С ЛИТО „Ладога” (Лобня) има изградени приятелски връзки и за втори път творци от Подмосковието гостуват в Плевен. С Ростов на Дон плевенското писателско сдружение възстановява стара традиция, прекъсната преди 25 години. В юбилейната десета среща участваха Вангелис Зафиратис от Албания, Лета Куцохера и Мария Ретали от Гърция, Бобан Богатиновски от Македония, Зорица Станкович и Вукица Джорджевич от Сърбия, Ирина Сазонова и Ксения Баштовая от Ростов на Дон, Елена Лешковцева и Елена Постоева от Лобня, Русия. Откриването стана на 26 май 2015 г. в ХГ „Илия Бешков” с участието на детска хорова формация „Звъника” с ръководител Ваня Делийска, Общинска хорова формация „Гена Димитрова”, с ръководител Анелия Дечева и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”. Гостите бяха представени на литературната публика. Прозвучаха – на оригиналните езици и в превод на български – творби на авторите, включени в сборника „Кой кой е?”. Заместник-кметът Стефан Петков поднесе поздрав от името на кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, под чиято егида се провежда събитието. На 27 май гостите имаха възможност да се срещнат с ръководството на Община Плевен. Беше представена съвместната книга на Вангелис Зафиратис „Разцъфтяла тишина”. Автор на предговора е Боян Ангелов, който гостува в Плевен специално за представянето.

На 28 май в Регионалния исторически музей се състоя традиционната дискусия на тема „Фолклор и литература”. Същия ден беше представен сборник с преводна руска поезия на автори от Лобня, Русия. Преводите са на Лалка Павлова, Татяна Любенова, Албена Декова и Люлин Занов. Още една преводна книга Беше представена и поетичната сбирка на Лета Куцохера „Музиката на тялото” в превод на Емилия Трифонова. която е член на Дружеството на писателите в Плевен. Закриването на голямото литературно събитие за Плевен и региона се състоя на 29 май в ХГ „Дарение Св. Русев” с авторски рецитал.

Татяна Любенова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ИВАН ГРАНИТСКИ ПОЛУЧИ НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „ТОДОР ВЛАЙКОВ”
Next post Председателят на СБП Боян Ангелов гостува на Разград