ДРАГОМИР ШОПОВ Е НОСИТЕЛЯТ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ” ЗА 2015 ГОДИНА

На 14 юли т.г. в столичната зала на Славянското дружество в България се проведе тържествена вечер, посветена на 90 годишнината от рождението на изтъкнатия поет, драматург и общественик Георги Джагаров, организарана от Съюза на българските писатели под патронажа на Министерството на културата. Присъстваха съпругата на поета Цвета Джагарова, брат му Стефан Джагаров, близки родственици, общественици и  писатели. Председателят на СБП Боян Ангелов откри вечерта и благодари на министър Вежди Рашидов за финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” при издаването на сборника с избрани творби на Джагаров  „Птици пеят” /издателство „Български писател”/. Доц.д-р Венцислав Велев, представител на Министерството на културата, прочене приветствен адрес от името на Вежди Рашидов до СБП и семейството на Георги Джагаров. Прочетено беше и приветствие от името на Полина Карастоянова, председател на Комисията по култура и медии при 43-ото Народно събрание. На тържеството присъства г-жа Мариана Бояджиева, депутат от парламентарната група на БСП – лява България, която поздрави присъстващите и прочете поздравителен адрес от името на Михаил Миков, председател на Българската социалистическа партия.

IMG_0001 IMG_0002 IMG_0003

 

 

 

 

 

 

 

 

Изнесен беше рецитал по стихове на Георги Джагаров, прочетени от Боян Ангелов и предходни  носители на наградата „Георги Джагаров”– поетите Минчо Минчев, Надя Попова, Петър Андасаров, Ивайло Диманов, Христо Ганов. Малко познато стихотворение от Джагаров прочете писателят Петър Велчев. Христо Ганов, съставител и редактор на „Птици пеят” благодари също на Министерството на културата, на изпълнителния директор на Национален фонд „Култура” при МК Борислав Геронтиев, както и на писателя Димитър Томов за оказаното съдействие при отпечатването на книгата.

Обявен беше тазгодишният носител на авторитетната награда на Съюза на българските писатели „Георги Джагаров” – поетът и публицистът Драгомир Шопов, който получи Специален плакет на СБП, почетен диплом и парична премия. Драгомир Шопов също  прочете две стихотворения на Джагаров и в словото си изтъкна значението на този изключителен български поет за съвременната ни литература.

IMG_3133 IMG_3139 IMG_3149 IMG_3172 IMG_3183 IMG_3186 IMG_3190 IMG_3191 IMG_3198 IMG_3202 IMG_3212

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 90 години от рождението на Георги Джагаров
Next post ОБЯВА