В ПАМЕТ НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

На 15.10.2019 г. от 18 ч. в читалище „Николай Хайтов в София се състоя тържествена вечер посветена на 100 годишнината от рождението на Николай Хайтов.

Писателката Елена Хайтова представи книгата си „Орли от пламък“ за големите творци Николай Хайтов и Никола Гигов. Художничката Елица Гигова, внучка на Николай Хайтов и дъщеря на Никола Гигов , представи живописната си изложба „Родопският свят на Николай Хайтов“ , открита от проф. Станислав Памукчиев – секретар на секция „Живопис“ към СБХ. Показани бяха и илюстрации по „Диви разкази“ и „Шумки от габър“, както и част от инсталацията „Душата на леса“, която представлява рисувани листа от родното село на писателя – Яврово, от Елица и нейни възпитаници от ПУ „Паисий Хилендарски“ и СУ „Св. Патриарх Евтимий“. Събитието бе посетено от много почитатели и приятели на известните творци.

Бе изпратен специален поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев до Елена Хайтова и Елица Гигова, който бе прочетен от г-жа Ирина Гъркова – съветник по култура, духовно развитие и национална идентичност на Президента.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На снимката Ирина Гъркова, Елена Хайтова, Елица Гигова, Станислав Памукчиев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 коментари към публикацията “В ПАМЕТ НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

  1. Писателят е преди всичко доблестен и честен човек.Преди време като специален пратеник на вестник“Приятелство“ от Пловдив се вдигнах с камерката си и в Руския културнао информационен център в София посетих обруганата от наши политичеки недоразумения „опасна фотоизложба“,показваща как преди 75 години е идвала Свободата на европейския континент с победните битки на Съветския народ.
    И там ,над книгата за впечатления се запознах с очарователна жена,литераторката и изследователка на творчеството на Хайтов Любка Захариева,която бе дошла от Монтана да напише в книгата своите категорични редове за съпричастност с народа -освободител на континента от фашистката чума.Пореден достоен жест на доблест!Тя ми подари и своята забележителна книга за Николай Хайтов ,един от писателите ни,който показа ,че от истинския български писател мекере не става!

  2. Искам да се свържа с Любка Захариева! Учителка съм по БЕЛ,вече пенсионерка. Захариева беше в Кърджали някога , и благодарение на нейната интелигентност , бях СПАСЕНА,,,,но Тя, и до днес ,не знае за стореното добро . Напуснах града,
    но я помня и винаги я благославям !!! Може би ,лично ще й благодаря! Упорито търся адрес и телефон на Любка Захариева. Нека, ако прочете тези редове, да знае, че я уважавам много и се считам за нейна вярна приятелка !!! Мария Панайотова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ОТВОРЕНО ПИСМО
Next post КОСМОСЪТ – НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ