ВРЪЧИХА ЗА ВТОРИ ПЪТ НАГРАДАТА „БОГДАН ОВЕСЯНИН“

 В Младежкия дом на гр. Стрелча беше връчена за втори път Националната литературна награда „Богдан Овесянин“. Нейн носител стана Боян Ангелов – поет, публицист, преводач и философ, председател на Съюза на българските писатели.

В своето приветствие към присъстващите кметът на Община Стрелча Стойно Чачов отбеляза, че „15 ноември 2018 година не е дата от празничния календар, но по смисъла и значението си е истински празник на духовността. Обществото ни е в дълг на литературните творци – хората, за които словото е призвание и кауза. В днешното технологично време свикнахме да опростяваме и окастряме езика. Да се изразяваме кратко и емоционално опростено. Да загърбваме богатството и многопластовите нюанси на словото. Ето защо днешната награда е израз на нашето признание към словото, към неговата магнетичност и животворност.”

Националната литературна награда е учредена през 2014 г. и се връчва на всеки 4 години. Присъжда се за цялостно творчество и постижения в българската литература, за популяризиране творчеството на Богдан Овесянин.

Гости на тържеството бяха Бисерка Натова – дъщеря на Богдан Овесянин, първият носител на наградата Яко Бойчев, директорът на издателство „Захарий Стоянов“ чл.-кор. Иван Гранитски, председателят на Дружеството на пазарджишките писатели Тодор Каракашев, дейци на културата, общественици и ученици..

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 35, 2018
Next post ИСТОРИЯ НА ВРЕМЕТО – ИСТОРИЯ НА ДУХА