ВЕЧЕР НА УКРАИНСКАТА ПОЕЗИЯ

 

В Галерия-книжарница София Прес се състоя Вечер на украинската поезия, посветена на 203-годишнината от рождението на Тарас Шевченко. Вечерта бе открита от Анна Тертична от Посолството на Украйна в София, от Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели и Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели. Прозвучаха украински и български песни, след което Анжела Димчева представи стихосбирката „Ескизи върху водата“ на украинския поет Виктор Мелник зам.-председател на Съюза на украинските писатели. За книгата говори и преводачката на стиховете на В. Мелник на български Бойка Драгомирецкая, след което прочете творби от книгата, издание на Славянската литературна и артистична академия – Варна.

Във вечерта участва украинският поет Микола Мартинюк, който е и белетрист, публицист, преводач и книгоиздател. Поетът и преводачът от украински Димитър Христов представи неговата книга „Сага за свещи“, издадена в София от издателство „Мултипринт“. Прозвучаха стихове от книгата на украински и на български.

Микола Мартинюк говори за работата си като преводач от български и за плановете на ръководеното от него издателство „Твердиня“ да участва още по-активно в развитието на българо-украинското литературно сътрудничество. Плод на работата на Мартинюк и Мелник са преведените и издадени в Украйна книги и творби на съвременни български поети, сред които книга с фрагменти и публицистика на Анжела Димчева и стихосбирка на Бойка Драгомирацкая.

5 8 6 4 2

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР В РУСКИЯ КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
Next post 90-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ И НОВА КНИГА НА КОЛЬО ГЕОРГИЕВ