БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ПИСАТЕЛСКА СРЕЩА В БЕЛГРАД

От 19 до 21 септември т. г. в Белград се проведе 53-та Международна писателска среща. По покана на Съюза на сръбските писатели в нея участваха председателят на Съюза на българските писатели поетът Боян Ангелов и поетите Атанас Звездинов и Димитър Христов. В продължение на контактите между сръбската и българската литератури и подписаният на 24 май 2016 г. договор за сътрудничество мужду двата писателски съюза, българската делегация участва в програмата на фестивала в столицата на Сърбия. В литературните четения, наред с българските поети, бяха и Фарид Хусеин от Азербайджан, Джеймс Сатерланд от Великобритания, Ханс Тил от Германия, Христос Кукис от Гърция, Франческо Делре и Моника Мартинели от Италия, Халид Албудор от Обединени арабски емирства, Владан Стаменкович и Войчех Калишевски от Полша, Борче Панов от Република Македония, Небойша Иваштанин от Република Сръбска, Роберт Шербан и Славомир Гвозденович от Румъния, Валерий Латинин, Николай Лугинов и Сергей Главюк от Русия, Джек Маринай от САЩ, Мирослав Демак от Словакия, Наташа Швикарт Жумер и Иво Светина от Словения, Флорентин Палагия от Франция, Анджелка Корчуланич, Валерио Орлич и Хелена Саблич Томич от Хърватска, Раденка Попович от Черна Гора и редица сръбски поети.

На старинната бохемска улица „Скадарлия“, средище на поети и художници, в къщата-музей на сръбския възрожденец Джура Якшич, както и на голямата палуба-сцена на кораба за плаване по Сава и Дунав звучаха стихове в изпълнение на авторите и на преводачите.

Председателите на СБП и на ССП Боян Ангелов и Радомир Андрич, заедно с участниците в Международната писателска среща поднесоха цветя и се поклониха пред паметника на Иво Андрич, след което бяха приети в Кметството на Белград за приветствие от кмета и за официална програма, посветена на 400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир, на 140 години от рождението на сръбския реалист и импресионист Борисав Станкович и на 100-годишнината от смъртта на сръбско-босненския писател Петър Кочич.

Бяха проведени разговори за запознаване и обсъждане на съвместни творчески инициативи на СБП с представители на писателски съюзи от други държави.

20160920_101515 20160920_101416

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post П О К А Н А
Next post ЮБИЛЕЕН КОНГРЕС НА СЛОВАШКИТЕ ПИСАТЕЛИ