БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОСТИ С ЛЕГЕНДАТА БИСЕР КИРОВ

Простихме се с големия приятел и заслужилия артист на България и на Русия, певеца, композитор, музикант и дипломат Бисер Киров. Той почина на 6 ноември в Берлин. Поклонението се състоя  в Народния театър „Иван Вазов“.

Стотици близки, приятели, колеги, общественици, дипломати, политици, журналисти, писатели, композитори, певци и художници се стекоха да кажат сбогом на легендата на българската естрада, създала и изпяла едни от най-красивите ни песни.

Своите съболезнования изрази лично зам.-председателят на 43-то Народно събрание Янаки Стоилов.

Съболезнование от името на Дмитрий Медведев – председател на правителството на Руската федерация, прочете Н.Пр. Анатолий Макаров – Извънреден и пълномощен посланик на Русия в България. В него руският министър-председател се обърна към съпругата, близките и приятелите на Бисер Киров: „Приемете моите дълбоки съболезнования. Бисер Киров беше любим в Русия, а самият той наричаше нашата страна своя „творческа родина“. Той изнесе концерти в много региони и навсякъде беше свой. Песните му за Москва, за Сибир, за Байкал бяха изключително популярни сред хората, които го наричаха „български славей с руска душа“. Бисер Киров искрено ценеше тази любов и като посланик на добра воля на България в Руската Федерация направи много за укрепване на нашето културно сътрудничество. Неповторимият му глас и яркото му, самобитно творчество винаги ще живеят в нашите сърца. Светла му памет!“, се казва в съболезнователното писмо, подписано от Дмитрий Медведев.

Съболезнователни телеграми изпратиха Славчо Атанасов – председател на Комисията по култура към Народното събрание и Министърът на културата Вежди Рашидов. Прочувствено за своя приятел и колега говори известният български певец Веселин Маринов.

Венци и цветя поднесоха вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, Н.Пр. Педро Пабло Сан Хорхе – Извънреден и пълномощен посланик на Република Куба, Н.ПР. Темиртай Избастин – Ръководител на Дипломатическата мисия на Република Казахстан, Корнелия Нинова, Стефан Данаилов, Георги Първанов, Бедрос и Филип Киркорови, СОК „Камчия“ ЕАД и Фондация „Устойчиво развитие за България“ с председател Станка Шопова, Янка Такева – председател на Синдиката на българскит учители, Българският антифашистки съюз, Съюзът на българските писатели, Тракийското дружество, Българският земеделски съюз, Съюзът на българските журналисти и много други.

На почетен караул край великият Бисер Киров застанаха представители на Координационния съвет България – Русия, на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, музикални изпълнители и творци, на Фондация „Устойчиво развитие за България“, на Национално движение „Русофили“, на Асоциацията за приятелство България-Куба и др.

„Загубихме Бисер Киров – творец, артист, певец, музикант, режисьор, дипломат, общественик и наш скъп приятел, съмишленик и другар. Един голям Човек, хуманист и миротворец, родолюбец, талант и еталон за морал, почтеност и чест. Животът му бе отдаден на истинските ценности – прекрасната музика, голямото изкуство, България, доброто, справедливите каузи, семейството, приятелите, вярата и усилията светът да бъде по-добър, мирен и справедлив“, се казва в съболезнованието на Фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“.

Със земния си път и постижения, с примера си,  с благородството си, Бисер Киров и във Вечността ще предвожда ангелите на доброто!

Дълбок поклон и светъл път!

 

Екипът на СОК „Камчия“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 34, 2016
Next post МИХАИЛ БЕЛЧЕВ НА 70 – КОНЦЕРТ В ЗАЛА 1