95 ГОДИНИ ВЪЗХОД НА СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА

                     На 24 октомври т.г. Столична библиотека отбеляза 95 години от своето създаване чрез поредица от значими събития. Първото от тях беше откриване на Кабинет с личната библиотека на Кирил Христов – част от литературния музей „Бележити българи“, където вече действат кабинети с личните библиотеки на Константин Стоилов и Симеон Радев.

На тържествената церемония присъства г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична Община, която връчи Плакет „Герба на София“ на г-жа Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека.

Последва церемония на награждаване на институции и личности, заслужили за развитието на библиотеката. Сред тях беше председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Юлия Цинзова награди Съюза на българските писатели с Почетна грамота и плакет за принос към дейността на Столична библиотека. В словото си тя подчерта, че винаги е намирала подкрепа от писателите и от ръководството на най-старата писателска организация.

Боян Ангелов поздрави Юлия Цинзова и екипа на библиотеката по повод 95-годишнината на тази знакова културна институция. В поздравителния адрес, който той ѝ връчи, се казва: „Това е една забележителна годишнина, която и ние, като творци на словото, гордо отбелязваме и сме благодарни, че членовете на СБП имат възможността да представят своите книги в уникалната атмосфера на този духовен храм! Под Ваше ръководство библиотеката на София се издигна до впечатляващ културен център, защото на неговата територия се провеждат десетки културни събития всяка седмица, които съединяват книгите и писателите с представители на другите артистични гилдии. Вашата институция е знаков образователен център, осигуряващ достъп до информация и реализиращ просветно-културното въздигане на българската нация в продължение на 95 години. Радваме се, че сме Ваши партньори по отношение на най-важната кауза за съхраняване на българската нация – а именно четенето и литературната памет за писателите класици. Най-сърдечно поздравяваме Вашите колеги, които работят неуморно за привличане на нови читатели, за пътуването на книгите към всеки столичанин чрез иновативните форми „Библиобус“ и „Зелени библиотеки“. Продължавайте отговорната си мисия със същата страст, ние винаги ще Ви партнираме безрезервно!“

„Днес Библиотеката на София може да се похвали с фонд от 1 милион книги, 5 филиала, модерен Детски център, дигитална Тийн лаборатория и с най-голямото си богатство – 89-те хиляди читатели. Само за една година имаме близо 22 хил. нови читатели, 630 хил. заети книги, 21 хил. нови заглавия на издания и 500 хил. посещения“ – отбеляза в словото си Юлия Цинзова.

Сред останалите наградени бяха зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, който пречете поздравителен адрес от министър Кръстю Кръстев. Поздравления отправиха инж. Дончо Барбалов – зам.-кмет на СО, доц. д-р Михаил Груев – директор на Държавна агенция „Архиви“, Пенка Иванова – от името на Министерство на образованието и науката, Спаска Тарандова – председател на „Глобални библиотеки“, Анета Дончева – председател на Българска библиотечно-информационна асоциация, Десислава Алексиева – председател на Асоциация „Българска книга“.

Г-жа Цинзова беше поздравена лично и от ръководството на УниБИТ в лицето на проф. д.ик.н. Стоян Денчев, проф. д.н. Ирена Петева, проф. д.н. Таня Тодорова.

През целия ден жителите и гостите на София се спираха пред сградата на библиотеката, за да разгледат Документалната изложба „Лирикът Кирил Христов“, Фотодокументалната изложба „Библиотеката на София 95 години в/и Града“, да чуят концерт и рецитал на софийски поети и писатели. Празничните инициативи за деца и тийнейджъри бяха безплатни и включваха хитовата постановка на театър „Възраждане“ „Ян Бибиян и Дяволчето Фют“, представления на театралната школа на Ирен Кривошиева, уърк шопове за 3D моделиране и виртуална реалност в Дигиталната тийн лаборатория, различни арт работилници, конкурси за рисунки и есе.

 

Анжела Димчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post БУРГАСКА ЛИТЕРАТУРНА ЕСЕН – 2023
Next post ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕН НАВЪРШИ 45 ГОДИНИ