ДРАГОМИР ШОПОВ С НОВА ДЕТСКА КНИЖКА

На 6 или на 66, възрастта не е от значение, когато става въпрос за любима песен. А песента е емблематичната за поколения „Дъга“ („Моля, кажете не на шега…“). Можеш да я изтананикаш ей така, на шега, без да се замислиш кой е авторът или композиторът. А повод да се върнем назад във времето на нашето детство е премиерата на поредната книга на поета Драгомир Шопов – „Пеперуда с колело“. Да припомним, че Драгомир Шопов е авторът на текста на стихотворението „Дъга“ и заедно с композитора Виктор Чучков са създатели на популярната детска песен, която през 1984 г. печели голямата награда „Златна звезда“ на фестивала за детски песни в Болоня (Италия).
„Пеперуда с колело“ е една ювелирна творба благодарение не само на безспорния талант на автора, но и на илюстратора Маглена Константинова. Малката книжка грее с неповторими багри и рисунки, които стигат до детските умове и сърца директно. За появата на стихосбирката свой дял имат издателят – Фондация „Устойчиво развитие за България“ с председател Станка Шопова, която е и неин редактор, както и предпечатът на РА ТОП 1 в лицето на Параскева Янчева.
Представянето на „Пеперуда с колело“ бе осъществено с участието на най-малките талантливи български деца от Националния дворец на децата – детска вокална група „Сладки пуканки“, куклен театър „Зорница“ и балетно студио „Макове“. Скъпи гости бяха: авторът Драгомир Шопов, художникът-илюстратор Маглена Константинова, литературният критик акад. Благовеста Касабова, поетите Петя Цолова и Лъчезар Еленков, представители на Фондация „Устойчиво развитие за България“, учители и деца от 136 столично училище. Топли думи към участници и гости на тържеството отправи Христо Ганов, главен секретар на Съюза на българските писатели. На сцената в едно хармонично цяло звучаха звънливите детски гласчета с талантливата поезия на Драгомир Шопов.
Премиерата на новата детска стихосбирка е в рамките на организираната от МОН Национална седмица на четенето (7–12 декември 2015 г.).

DSC_0041 DSC_0038

Един коментар към публикацията “ДРАГОМИР ШОПОВ С НОВА ДЕТСКА КНИЖКА

  1. Георги Н. Николов   Трудно ще бъда опроверган, ако споделя, че живеем във време на духовно крушение. Достойнството на литературните класици се оказва „вехто , или пък „партийно . Зад песните им, според шепа скудоумци, надничат антидемократични идеи за право на хляб и лично достойнство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОКАНА
Next post ПОКАНА