СЪВРЕМЕННАТА ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА

Благовеста КАСАБОВА

 

СЪВРЕМЕННАТА ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА – ЛЮБИМИ БЪЛГАРСКИ ГЕРОИ И ИСТОРИИ

 

Известно е, че основната задача на литературата за деца е да оказва благотворно влияние върху усвояване на познание за реалния живот и свят, да възпитава и развива въображението на малките читатели, да формира естетически критерии и да обогатява ценностната им система. За съжаление, у нас малцина са издателствата днес, които преследват тази задача, тъй като комерческите им интереси са на първо място. Издават в повечето случаи посредствени, без всякаква художествена стойност, книги за малките българчета или комикси, в които шестват убийци, насилие и жестокост.

Едно от тези малцина издателства у нас, което държи на естетическите качества на произведенията за деца, е „Лексикон“. За сравнително краткото си съществуване (4 години) е пуснало от печат редица книги с изразително въздействие на сюжета, на мисълта, идеята и посланието. Издателство „Лексикон“ поема риска – и отговорността – да издава неозвучени все още авторски имена на български писатели – предимно млади, някои от които правят първите си стъпки в тази област. Достатъчно е да спомена само неколцина от тях – разказвачи на приказки, повести, приключенски истории. Те търсят и откриват интересни и естетически издържани пътища за общуване с децата чрез словото.

Привлекателен е магичният приказен свят, който Лида Пантелеева пресътворява в „Изгубената мелодия на духчето Йойо“, чиито страховити преживявания накрая го довеждат невредим до блестящата сфера, от която струи Одата на радостта. Интересни за съвременното българско дете сюжети е поднесла Деяна Драгоева във фентъзи историята за мистични герои, напрегнати събития, приключения и преживявания в книгата си „Вкусът на магията“. Емоционално въздействащи и лъчезарни като атмосфера, с привлекателни случки и събития са приказките на Павел Матеев. Наред с хубавия език (крайно необходим днес, когато не само малките, но и големите боравят с бедна и оскъдна лексика), те са и своеобразен урок по доброта, хуманни човешки взаимоотношения, стремеж към красота, познание и достойнство.

Непременно искам да отбележа и приказната поредица на Димитър Петров-Регѝн  „Зайко и неговите приятели“: „Смелост“, „Приятелство“, „Най-малкото патенце“ и „Малкият Бъбривко“, излъчваща емоционална енергия, любов и топлина, другарство и смелост. Добри думи могат да се кажат и за идейно-художествените качества на книгите на Живка Сланчева – „Приказната азбука“, на Владимир Тодоров – „Архипелаг Ню Йорк“, на Десислава Шейтанова – „Светлината на Атлантида“ и др.

Издателство „Лексикон“ подкрепя авторите на произведения за деца и проявява различни инициативи за пряко общуване с малките читатели. Една от тях е „Литература на открито“, подкрепена и подпомогната от Столичната община. Целта на издателския колектив е в паркове и градини, на известни обществени места малките читатели да се срещат с автори и с хора от издателството, за да общуват непосредствено – на живо, да споделят мисли, впечатления, очаквания за бъдещето, предпочитания, а авторите да сверят творческите си намерения с изискванията и очакванията на читателите.

„Литература на открито“ е чудесно замислено начинание с познавателна, възпитателна и родолюбива цел, която издателство „Лексикон“ чрез книгите, които издава за малките читатели, преследва неотменно. Искам да допълня, че творческият му колектив е обърнал поглед и към литературното наследство от близкото минало, създадено от най-талантливите пера на произведения за деца. Похвално е и отношението му към класическото наследство и към националните традиции в развитието на литературата за деца, към автори любими и предпочитани само преди няколко години, а сега – полузабравени и неглижирани от (за съжаление) български издатели.

„Литература на открито“, от друга страна, ще даде възможност на авторите, които пишат за деца и възнамеряват да пишат, да сверят творческите си идеи и намерения с нещата, които наистина вълнуват днешното българско дете, т.е. да се потопят в реалния и безкрайно богат детски свят.

Инициативата „Литература на открито“ заслужава адмирации и е много добре, че Столичната община се е отнесла с разбиране и съпричастно към усилията на издателския колектив да я осъществи. Мисля, че тя ще допринесе за създаване на бъдещи творби с висока художествена стойност, които възпитават, носят познания, развиват въображението и засилват стремежа на малкия читател към добро и красиво, към родолюбие и човешко достойнство.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post МАГИЯТА НА ПАТРИАРХАЛНАТА ВСЕЛЕНА
Next post ПОКАНА