РУБЕН ТОЛОСА И ЛОВЕЦЪТ НА МЕЧТИ

Аксиния ИВАНОВА,

председател на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“

 

РУБЕН ТОЛОСА И ЛОВЕЦЪТ НА МЕЧТИ ОТ ЧАКО, АРЖЕНТИНА

 

 

В далечната южноамериканска страна съществува българска организация, създадена за да популяризира и прославя родната култура и народностен дух в онази част на света. Това е Гражданската асоциация “Българите в Аржентина”. С дейността си тя поддържа националната памет в диаспората ни в цяла Латинска Америка. Чрез медиите си – интернет радио „Моята България“ и интернет телевизия „Лос Булгарос ТВ“, единствените български медии от този вид на континента, дружеството от Буенос Айрес просвещава и информира сънародниците ни за всичко, свързано с Родината, като по този начин ги сплотява и всячески повдига общонародното им самосъзнание.

Една от инициативите на Асоциацията преди време беше кампанията „Открий български талант“, която популяризира различни автори от Латинска Америка – българи или с български корени. Най-стойностната фигура, обект на кампанията, е безспорно поетът Марио Несторофф (1936-1980), заел водещо място в историята на българската емиграция в Аржентина.

За нас – българите, “певецът на Чако”, както е бил известен творецът, е от особено значение, защото в жилите му е текла българска кръв. Нашата страна е малка и като народ не сме сред най-многобройните в света. Затова е необходимо всеки автор с български произход да бъде опознат и оценен по достойнство. Откриването и популяризирането на наши творци е още един начин за събуждане на етническа гордост у съотечествениците ни. През годините след смъртта му поезията на Марио Несторофф се е сдобила с достойно признание. Нейното съхранение и разпространение се превърна в един от приоритетите на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, която за целта създаде документалния филм „Сърце като птица“. Тридесетминутната кинотворба въвежда зрителя в историята на българската емиграция в тази страна. Представя общността ни в провинция Чако, родния край на Марио Несторофф и преминава в разказ за жизнения му път. Приживе той не издава книга и е малко известен със стиховете си. Но след смъртта му неговата поезия е оценена подобаващо и заема достойно място в културата на Аржентина. А в последно време, благодарение на усилията на Асоциацията, името на твореца става все по-известно и в България, и по света. Досега филмът е показван в София, Буенос Айрес, Монтевидео, Скопие и Виена.

За Марио Несторофф е писано много през годините, след като си отива от този свят. За него има издадени книги, като най-значимата, изчерпателна и всеобхватна от тях безспорно е „Ловец на мечти“.

Авторът й Рубен Толоса е роден в град Лас Бреняс, Чако. Дипломира се като учител, впоследствие изучава библиотечно дело в Северозападния университет. След като се установява в Буенос Айрес, продължава със същите науки в Университета за социално дело и музеи. Усъвършенства обучението си със следдипломна квалификация в други висши учебни заведения в Аржентина, както и в университета в Бари, Италия.

Книгата „Ловец на мечти“, на която Толоса посвещава доста години, е литературно изследване за битието и поетичното творчество на Марио Несторофф. Обявена е от Камарата на депутатите на аржентинското правителство за произведение с културна стойност. Фундаменталната творба е продължение на започнатото от известния журналист Раул Бернери през 70-те години и от д-р Едуардо Гомес Лестани през 80-те години. Работата е тясно свързана с книжовността на Чако, вплетена като културно наследство в аржентинската история. Благодарение на своето майсторство в областта на документалистиката и библиографията, Рубен Толоса представя на читателите не само личността на поета с български корени Марио Несторофф, но и значението му за развитието на просветата в родния му край.

В излязлото неотдавна второ, разширено и допълнено издание, носещо името „Ловец на мечти – Чакеньо; Марио Несторофф – поетът от Лас Бреняс”, авторът разказва за живота и делото на гореспоменатия стихоплетец, но и ни запознава с културната среда, съпътстваща развитието на своята работа. Добавя много нови данни и факти, с които утвърждава признанието за Несторофф като един от основните представители на литературата на родната му земя, Чако.

Това е книга, в която един творец ни запознава с житието на друг творец. Достатъчно трудна задача, предвид това, че Марио е бил доста чудат и  трудно разбираем за съвременниците си човек. Събирайки зрънце по зрънце факти за живота на своя съгражданин, Рубен Толоса пресъздава личността и поетичните му търсения, осветлявайки по този начин светогледа му. И всичко това, разказано по един особено въздействащ начин.

Държейки в ръцете си творбата на този автор, всеки може да се убеди, че това е необичайно произведение, написано от необикновен творец, който освен писател е и музикант. Книгата е придружена от компактдиска „Песен за Чако“, съдържащ музикални теми по стихове на Марио Несторофф. Вокалната интерпретация на повечето от песните е в изпълнение на автора. Това е едно чудесно допълнение, даващо нова, атрактивна визия на посланията на поета.

Взаимодействието между Гражданската асоциация „Българите в Аржентина“ и писателя Рубен Толоса е особено благодатно. За последното издание на книгата му Асоциацията осигури ценни данни за пребиваването на Несторофф в България през 60-те години на миналия век. От своя страна авторът любезно беше предоставил правото за ползване на материали от книгата „Ловец на мечти“ при реализацията на филма „Сърце като птица“. Но най-запомнящи са съвместните мероприятия по представянето на Марио Несторофф, осъществени  по различни поводи пред широката публика в аржентинската столица.

И като заключение, за нас като българи особено удовлетворение носи фактът, че г-н Толоса, този истински културен посланик, който с много търпение, дълги години на проучване, изследователски усилия и труд е спасил и разпространил творчеството на “певеца на Чако”, с книгата си събужда чувство на почит и благодарност не само към българската общност в Чако, но и към България, от където са корените на поета Марио Несторофф.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Никола РАКИТИН
Next post ПОЧИНА ВЕРА ГАНЧЕВА