ПРЕД 1 НОЕМВРИ: ПОЧИТ КЪМ МАРИН ДРИНОВ

Анжела ДИМЧЕВА

 

На 1 ноември се навършват 99 години от възникването на празника „Ден на будителите”. В столичния Музей-галерия „Анел” се събраха писатели, журналисти и интелектуалци, за да говорят за забравените възрожденци, за будителството. Тържеството уважи вицепрезидентът Илияна Йотова, както и правнучката на Марин Дринов – Катя Дринова.

В центъра на събитието беше представянето на книгата на Боян Ангелов „Марин Дринов”. Водещият проф. Любомир Халачев отбеляза, че е крайно време до дейците на национално-освободителните борби да сложим портретите и на будителите: „Те са учителите на нацията. Именно те са имали силите и желанието да дадат възможност на българите да се образоват, да се развиват. Тяхната дейност е не по-малко важна от дейците с пушка и меч. В книгата на Боян има невероятна красота и уникални факти за живота на Марин Дринов”.

В събитието се включи член-кор. Иван Гранитски – директор на изд. „Захарий Стоянов”, който издава книгата в поредицата „Дълг и чест”: „По традиция пред 1 ноември връчвам наградата „Захарий Стоянов” за заслуги към отечеството. Тазгодишният лауреат е Стоян Райчевски – автор с огромни заслуги за историята и етнографията. Наградата е грамота и малка пластика, дело на Евгений Кузманов. В книгата на Боян Ангелов ще прочетете не само интересни факти от живота на Марин Дринов, но и контактите му с други възрожденци и световни политици, учени, интелектуалци. Трябва да се чете черковната история, за да се разбере, че оцеляването на българския народ е заслуга на Българската православна църква. Текстът е силен, метафоричен, емоционален. Новите поколения имат нужда да се обърнат към ценното в историята”.

Писателят Боян Ангелов подчерта: „Марин Дринов е име, с което израснах в Панагюрище. Като малък влизах в къщата-музей, а и до пети клас учих в училище „Марин Дринов”. Всичко това ме свърза съдбовно с тази всеобхватна личност. Защитил съм и дисертация „Влияние на Античната философия върху Българското възраждане”, където също проследявам неговия принос. В тази книга съм се опитал да вплета всичко от епохалното му дело. Сред учениците му е проф. Васил Златарски, който казва, че Марин Дринов е Паисий Хилендарски на 19 в. Това е така, защото той написва „Поглед върху произхождението на българския народ и началото на българската история“ и „История на Българската православна църква”, посрещнати с възторг от българската възрожденска общност. Той показва, че Охридската епископия е продължение на БПЦ. До днес най-големите специалисти го цитират. Историческите му изследвания са значими, той провежда правописна реформа, основава Българското книжовно дружество, той е един от създателите на Търновската конституция, лансира София за столица на България”.

В емоционалното си слово Илияна  Йотова говори за необходимостта  всички българи у нас и в чужбина да имат информация и достъп до  словото на днешните писатели, защото те ни отварят очите: „Много отдавна не съм чела толкова увлекателно четиво като книгата за Марин Дринов, факти за него и за съвременниците му. Нека си пропомним, че Българското възраждане е нещо изключително самобитно като език, бит, социални промени –  феномен в Европа. Един огромен период от живота на българите, през който именно Марин Дринов изважда историята на „История славянобългарска” и спомага за полагане основите на българската нация. То е философ, държавник, учен-славист, дипломат – бил е на равна нога с велики личности. Той издига духовното като приоритет”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НЕДЯЛКА АРНАУДОВА /РАЗКАЗ
Next post П О К А Н А