ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА „СПЛЕТИТЕЛ НА БУНТОВНИЯ ДУХ“

Лилия ХРИСТОЗОВА

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Съюзът на българските писатели  и Дружество „Будители” в област Монтана организираха представяне на единствената изследователска книга за видния български възрожденец, поет, преводач и основоположник на читалищното и театралното дело у нас Кръстьо Пишурка „Сплетител на бунтовния дух“. Нейн автор е литературният изследовател Юлий Йорданов. В книгата си той пише за родното място на Пишурка, за  работата му като учител във Враца и Лом,  за наследството на родолюбеца. Задълбоченото изследване се появява сред читателската аудитория и научните дейци в годината на 200-ия рожден на бележития народен будител.

Актрисата и поетеса Анна-Мария Петрова Гюзелева рецитира три от малко познатите стихове на Кръстьо Пишурка.

За книгата и за автора говори председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Свои мисли за Пишурка и за пресъздаденото в книгата от Юлий Йорданов споделиха акад. Валентин Стамов, доц. д-р Тодор Дончев, видният читалищен деец от Северозапада Петър Младенов, проф. дпн Александра Куманова и военният изследвател Стоил Съйков.

„Кръстьо Пишурка е светла личност с горещо, голямо сърце, което чувстваме и днес, нищо, че са минали 200 години от неговото рождение. Той е един реформатор в българското образование, но не като днешните. Навремето, когато е дошъл за учител във „Възнесенското училище“ във Враца,  премахнал килийното училище, изхвърлил пясъчниците и създал нова система на обучение“, разказа авторът. По думите му Пишурка е бил високообразован, знаел е говоримо и писмено шест езика, носел е дълбоко в себе си идеята за свободата на България, а целта му е била образованият човек да се вдигне на въстание срещу османските завоеватели.
Юлий Йорданов разказа на присъстващите и за любовта, която Пишурка изпитвал към учителката в девическото училище във Враца Цвета Кръстенякова. „Напук на канона в нея бил влюбен и врачанският владика по това време – гъркът Агапий. Така се образувал любовен триъгълник“, обясни Йорданов.

Повече от час в националния храм на книжнината витаеше духът на Кръстьо Пишурка. Чудесен музикален преход от поезия към изследване на епоса на граматика направи младият пианист Антоан Трайков. А акад. Валентин Стамов изпълни своя композиция за пиано, посветена на Лом –

Градът-вихър в живота на Кръстьо Пишурка.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОСЛЕДНИЯТ РОМАН НА АНТОН ДОНЧЕВ
Next post ТОДОР ЗГУРОВ /ЕПИГРАМИ