ПО СЛЕДИТЕ НА НЕПРЕХОДНОТО

Радка ТОПАЛОВА

 

В Литературния салон на НЧ „Алеко Константинов” в гр. Пловдив се състоя възпоменателна вечер под наслов „Тази преходност- животът”. Вечер по следите на литературния изследовател  Стефан Памуков – роден преди 92 години. На  събитието  присъстваше и дъщеря  му – Милена Памукова.
Възпоменателната вечер  откри секретарят на читалището г-жа Анахид Парсихян с кратък анонс за участниците. Със свой поглед към творчеството на Стефан Памуков  участваха:  Елена Диварова, Емилия Каменова, Шинка Дичева, Катя Зографова и Стефка Тотева. Те  споделиха спомени и впечатления,  добавящи  щрихи към портрета на големия литературен изследовател.
Елена Диварова е автор на  книгата „Да погледнеш към себе си“ (1999) – анкета с литературния изследовател Стефан Памуков. Тя разказа спомени за него, който е бил приятел на баща ѝ. Емилия Каменова, Шинка Дичева  и Стефка Тотева споделиха за своите служебно- творчески и лични контакти със Стефан Памуков като творец и човек. Катя Зографова разказа  свои спомени и направи предложение към дъщерята на Стефан Памуков за изложение на експонатите в Националния литературен музей в София.
Стефан Памуков е литературен изследовател с изключителни постижения в изследването на българското епистоларно класическо наследство. Книгите му: „Сто неизвестни писма“, „Неизвестни писма на Лора“, „Писмата на Мина“, „Неизвестни писма на Елин Пелин“, „Поглед към неизвестното“, „Неизвестни писма на Т.Г.Влайков“,  „Да изживееш болката докрай – неизвестни писма на Димитър Бояджиев до Елин Пелин“ съхраняват ръкописи, считани за безвъзвратно изгубени или унищожени. Той е автор на 25 книги и е направил есеистични  портрети на  бележити световни личности.  Крупно негово начинание е многотомното представяне с акцент върху интимни и особено драматични моменти от живота на западно-европейски автори: „Енциклопедия на италианската литература“, „Енциклопедия на английската литература“, „Любов и трагизъм“, „Моят Париж“ „Шведска литература“, „Немска литература. Фрагменти ХV-XIX век“ „Съдби“, „Дух и страсти“, „Моят Париж“, „Раят в моите спомени“,  „По върховете на италианската литература“, „По върховете на английската литература“и др.
Събитието е съпътствано от изложба на уникални експонати –  сред тях са писма, снимки и предмети от: Елисавета Багряна, Дора Габе,  Елин Пелин, Радой Ралин, Николай Хайтов, проф. Тодор Боров, Петко Тодоров, Невена Коканова и др., както и част от книгите на твореца и критически материали за него.
Гостите на вечерта – негови приятели, близки и почитатели,  имаха възможността да проследят разнопосочното и енциклопедично творчество и да надникнат в житейския път на личността му не само от разказите на участниците, но и от мултимедийна презентация с богат снимков материал.
В притихналата зала на читалище „Алеко Константинов”беше светло и сякаш ореолно просветваше Духът на писателя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post МАРИЯ В. НИКОЛОВА /СТИХОТВОРЕНИЯ
Next post ТОТЮ НЕРЕЗОВ /РАЗКАЗИ