ПОЧИНА ПИСАТЕЯТ ТОДОР БИКОВ

НАПУСНА НИ ПИСАТЕЯТ

 ТОДОР БИКОВ

(12.12.1956-24.05.2016)

Тодор Биков беше поет, публицист, политолог, литературен и художествен критик. По образование бе магистър по Дипломация и международни отношения. Работил е като журналист на свободна практика и сътрудник в редакция „Литература, изкуство, култура“ на Радио Пловдив, завеждащ отдел „Общество“ и „Култура“ във в. „Пловдивски новини“ и редактор на Областен вестник „Глас“. Известно време работи в Съюза на българските художници – София и Дружеството на пловдивските художници. Преподавал в ПУ „Пайсий Хилендарски“. Основател и редактор на изданието за култура, изкуство и социални идеи в. „АртКлуб“. До последно Тодор Биков беше експерт в Народното събрание.

Негови стихове, статии, рецензии, студии и пр. са печатани в национални антологии (най-значимо е включването му с пет стихотворения в „Антология „Българска поезия XXI век“, излязла през 2015 г.), в българския и чуждестранния печат, в научни сборници и издания, излъчвани са по Българска национална телевизия, Българско национално радио, Радио Пловдив и по много други електронни медии. За 1985 г. Тодор Биков е лауреат на поетическия конкурс „Цветан Зангов“ – Пловдив, а през 2015 г. „за цялостно литературно творчество“ му е присъдена Национална награда за поезия „Иван Нивянин“.

Издал е стихосбирките „Звук от светлина” (1990), „Високи съзвучия” (1998), „Кристално наднебесие” (2003), „Душа зад хоризонта” (2007), „Стихослужения“ (2012). Съставител е на манускриптивния сборник „Пловдивски поети и художници за любовта” (1993) и сборника с хайку-поезия „Прагове” (2005) – на български и английски език. До края на 2016 г. се очаква да излезе от печат шестата му стихосбирка със заглавие „Ланиакея“.

                                                                                                                         ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

                                                                                                                                                                                                            СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

ПОКЛОНЕНИЕТО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШИ

НА 26 МАЙ 2016 ГОДИНА ОТ 14 ЧАСА

В ЦЪРКОВНАТА РИТУАЛНА ЗАЛА

НА ГРОБИЩЕН ПАРК – ГРАД ПАЗАРДЖИК

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЧЕСТИТ 24 МАЙ!
Next post БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ НА 24 МАЙ В БЕЛГАРАД