ПОЧИНА ИВАН БАРЕВ

НАПУСНА НИ

ИВАН БАРЕВ

(20.12.1941 – 11.07.2023)

Сбогом със слънцето и света на 81-годишна възраст си взе Иван Барев – лиричен поет, белетрист, есеист, учител-филолог, общественик. Той активно участваше във всички културни събития на Дружеството на писателите в Ямбол и СБП, в паметни чествания и бележити годишнини, в издаването на литературни сборници и антологии, където разказваше с вълнение и тих глас за случки и срещи от своя колоритен и интересен живот.

Иван Барев е автор на 25 книги, сред които: Звезда в безкрайността“, „Бисери по пътя“, „Санта Лучия“, „Опиянение, „Гальовен унес“, „Ех, Бургас, чудотворецо мой!“, „Изстрели в нощта, „Непомръкнала обич“, „Утеши ме, Димотика“, „Обещание за любов“, „Висота“, „Каква си ти, любов“, „Мечтание“, „Пристанище за нежност“, „Ателие“ и др.

Неговата лирика за любовта, неговите поеми и новели, неговите романи са благороден порив, желание за един по-съвършен и красив духовен свят. Неговите стихове покоряват и същевременно възпитават в обич и добродетелност, в нравственост и почтеност чувствата  на читателя. Неговата поезия е благозвучна, философска, красива, сияйна. Не напразно някъде поетът казва самоуверено за себе си: „Поет съм и насън“… Поезията бе живот за Иван Барев – с нея той живееше, с нея бродеше по друмовете на Живота, с нея ковеше своите храмове от мечти и дръзновение… Той никога не престана да обича своя роден край – Странджа планина, където е роден и където красивото българо-планинско село ще му проведе първите си открити уроци за Живота.

            Иван Барев е роден на 20 декември 1941 г. в странджанското село Денница, Ямболско. Завършва Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, след което дълги години работи като учител в селата Ст. Караджово, Лесово, Крумово, Победа, Везенково, Люляково, Подгорец и в Ямбол, където живя до края на своя живот. Бил е директор на училищата в селата Звездец и Снежа, Русенско.

            Иван Барев го няма, за да пише нови стихотворения и новели за своите почитатели. Ала неговите почитатели ще продължат да четат неговото необятно творчество и да му се радват.

            Поклон пред светлата му памет!

                                                               

                                                                СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

                                                         (ДРУЖЕСТВО НА ПИСАТЕЛИТЕ – гр. ЯМБОЛ)
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЗА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА ПО СВЕТА
Next post ВЕНКО ЕВТИМОВ С НАЦИОНАЛНА НАГРАДА