ПОЧИНА Акад. КОНСТАНТИН КОСЕВ

Отиде си и академик Константин Косев. Един от най-изтъкнатите български учени. Историк с международна известност и авторитет, автор на десетки мо­нографии и стотици студии и статии, които го прославиха като един от най-задълбочените изследователи и специалисти по история на българското Възраж­дане.

Той беше част от яркия интелектуален кръг около издателство „Захарий Стоянов“. Издателството имаше честта да публикува през последните дваде­сет години над 15 негови творби, между които „Княз Бисмарк. Създателят на Модерна Германия“, „Бисмарк. Източният въпрос и българското освобождение 1856-1878“, „Двубоят Горчаков – Бисмарк и съдбата на България“, „Априлско­то въстание и възникването на Княжество България /1876-1878/“, „От Шипка и Плевен до Сан Стефано и Берлин“, „Мидхат паша моли Бисмарк за пощада“, „Васил Левски“, „Любен Каравелов“, „Панайот Хитов“. Над петстотин са пре­миерите и представянията на тези трудове на акад. Константин Косев и срещи в цялата страна с хиляди читатели.

С кончината на акад. Косев Българската академия на науките губи един от най-изтъкнатите си учени, България губи един изключителен интелектуалец и проницателен ум, а издателство „Захарий Стоянов“ и неговия интелектуален кръг, губят един незаменим приятел, и сродна душа.

Поклон пред светлата му памет!

Издателство „Захарий Стоянов“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post „ШИРОК  Е  БОЖИ  СВЯТ  –  ЗЕМЯТА  НЕИЗБРОДНА…”
Next post В ПАМЕТ НА НАЙДЕН АНГЕЛОВ