„ПЛАМЪЧКА И ПЛАМЪЧКО“ – ПЛАМЕННО ПОЗНАНИЕ ЗА МАЛКИА ЧИТАТЕЛ

Лиана ФЕРОЛИ

Най-новата детска книжка на кърджалийската писателка и поетеса Маргарита Павлова  се казва „Пламъчка и Пламъчко”. Действието в нея се развива във вечния огън Янар Даг /от персийски означава Горящата планина/, в близост до Баку, в страната на огъня Азербайджан /името от персийски означава „Съкровищница“ и „Защита”/.

Той е горял 4000 години в Огнения храм Атешгях като естествен вечен огън, подхранван от природен газ. Според изповядвания в древността там зороастризъм /една от най-древните световни религии/,  Свещеният огън е съдържал висшия Божествен дух. И днес в страната религията, културата и традициите на зороастризма все още са уважавани.

С достъпен за децата език Маргарита умело разкрива огъня като символ на светлината и домашното огнище, на вдъхновението и топлината, но и неговата мистична стихия на съзиданието; двойствената му  природа, която съгражда и руши. И в тази си детска творба, съдържаща 12 приказки, тя внася много ценни познания, свързани с живота ни и останали извън обсега на образователните програми. Предлага на малките си читатели знания за огъня като потребност и като беда, както и за това как да се справяме с неговите предизвикателства. Но не като суха информация, а на фона на една художествена поетика и на издигнатите на пиедестал нравствени ценности, също и като интересни диалози между приказните герои и автора, умело вплитащи мистика, реалност и литературна измислица.

Така успява да разтвори широко ветрилото на познанието с нужната за това пламенна всеотдайност към малкия читател.

В книгата се разказва и за труда на ковачите и стъкларите, използващи огъня за създаване на блага; за художниците-стъклари; за нестинарството,  практикувано и до днес у нас.

„Пламъчка и Пламъчко” излезе от печат със съдействието и подкрепата на Посолството на Република Азербайджан и Центъра за азербайджански език и култура съм Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Авторката я посвещава на Република Азербайджан – земята на вечните огньове. Редактори са София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура към СУ „Св. св. Климент Охридски“, и Момчил Шопов. Дизайнът и предпечатната подготовка са дело на Катерина Вълкова. А илюстрациите са на талантливите художници от столичното Ателие „Приказен свят” с ръководител  Татяна Антонова, които наскоро представиха своята деветнадесета по ред годишна изложба. Рисунката на корицата  е на Микеланджела Петкова.

Маргарита Павлова е носител на награди за детска литература у нас и в чужбина. По нейни приказки са създадени електронни говорещи книги, книги с шрифт на Брайл, анимационни филми и театрални представления. На сайта на Българското национално радио могат да бъдат чути нейни аудио приказки на турски език.

Маргарита Павлова е член на СБП. Нейни детски книги са издавани и в Русия, Италия,Турция. Били са отличавани в национални литературни конкурси. За поредицата ѝ  „Приключенията на Златноелечко“, издадени като говорещи е-книги и на хартиен носител, получава две награди в националния конкурс „Голямата книга на малкия град“.

А книгата “Приключения Сверчка-Золотого жилетика” е удостоена с Диплом I степен за „Най-добро комбинирано издание“ за 2015 в Русия. Тя е издадена и като говореща е-книга, и като книга с шрифт на Браил, и като книга с окрупнен шрифт на руски език от Тулската областна специализирана библиотека за слепи в град Тула, Русия. През 2022 година Маргарита стана носител на Първа награда в Националния поетичен конкурс „Усещане за любов“ – Димитровград.

 

Един коментар към публикацията “„ПЛАМЪЧКА И ПЛАМЪЧКО“ – ПЛАМЕННО ПОЗНАНИЕ ЗА МАЛКИА ЧИТАТЕЛ

  1. Поздравления, Маргарита! Творчеството Ви радва читателите и на други държави. Пожелавам Ви още успехи и нови завоевания. Бъдете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ДИНКОВ
Next post ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ПОЗДРАВИ ПИСАТЕЛЯ ЛАЗАР МУРДЖЕВ