МЕЖДУНАРОДЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС

 МЕЖДУНАРОДЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС

„ЗАЕДНО В ХХІ ВЕК”

 

Фондация  „Устойчиво  развитие за България”

и Организационен комитет с участието на:

Синдиката  на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Националния дворец на децата,   Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски”,

Координационния съвет на руските съотечественици в България, Представителството на Россътрудничество в България – Руския културно-информационен център, Союз друзей Болгарии – Москва

 

под патронажа на Посолството на Руската Федерация

в Република България

и с подкрепата на Министерството на образованието и науката

 

организират за учебната 2020/2021 г.

 

Международен ученически конкурс

„Заедно в ХХІ век”

 

Конкурсът има за цел да стимулира интереса на учениците за запознаване с историята и бъдещето на българо-руските връзки и сътрудничество, да формира в подрастващото поколение чувство на приятелство между народите и стремежа за мир, а чрез средствата на изкуството да се даде възможност за творческата изява на учениците.

 

Темата на конкурса е:

„Чрез истина и доверие – към приятелство, солидарност и мир!“

 

Конкурсът е за рисунки, песни, стихове, есета, реферати и медийни презентации  – на български и руски език  в три възрастови групи: І – ІV клас, VVІІ клас, VIII – ХІІ клас.

 

Приемат се за участие и творби на български деца, които живеят или учат в чужбина, както и на деца от други държави.

 

Този конкурс се обявява в рамките на дългосрочния международен проект  „Заедно в ХХІ век” на Фондация „Устойчиво развитие за България”. Стремежът е да се засили интересът на децата и младежите, които с помощта на своите родители и учители, да се запознаят с многовековната история и настоящето на сътрудничеството между България и Русия, между България и други приятелски страни, да осмислят важността на диалога, приятелството и солидарността в борбата за мир.

Условия за провеждане на конкурса:

Участието в конкурса е индивидуално.

В разработките си авторите трябва да изложат аргументирано своята теза и разсъждения по избраната от тях тема, съобразена с общата тематика на конкурса.

Могат да се използват разнообразни информационни източници. При рефератите трябва да бъдат посочени използваните източници.

За рисунките няма ограничения за жанровия избор: живопис, графика, колаж /препоръчителен размер на рисунките – ¼ кадастрон, 35/50 см/.

Песните се изпращат на диск /аудио запис на изпълнение на песента/, придружен с текст и музикална партитура. Оценява се индивидуално творчество /от един автор/ за музика и текст.

Учениците могат да използват специфичните  средства на реферата, есето, стиховете, мултимедията, музиката, рисунката. Всеки участник може да се представи с няколко творби.

Стимулира се участието на български ученици с творби на руски език.

 

Организация на конкурса:  

За участие в конкурса, творбите се изпращат до 30 април  2021 г. в Националния организационен комитет на адрес:

За рисунките –

Руски културно-информационен център

За конкурса „Заедно в ХХІ век”

Фондация „Устойчиво развитие за България”

ул. „Шипка” № 34

                               1504  гр. София, Република България

                  

       За творбите в разделите „Стихове“, „Есе“, „Реферати“, „Медийни презентации“, “Песни“ –

           

E-mail: zaedno_21vek@mail.bg

                      

                       

             Телефони за връзка с организационния комитет:

Фондация „Устойчиво развитие за България” моб. тел.++359- 896719620

Национален дворец на децата:++359- 02 9202317

Вестник „Учителско дело”:++359-02 9813528

 

Всички творби за участие да бъдат придружени със заявка за участие /приложение 1/ с данните: трите имена на автора, държава, възраст, адрес и телефон; училище (извънучилищно звено) с телефон и  адрес; декларация-съгласие от родител на детето за предоставяне право на организаторите да ползват тези данни, както и предоставяне на авторски права за популяризиране на творбата.

Име и телефон на научния ръководител и неговото съгласие за ползване на предоставените данни.

 

 

Награди:

Жури, включващо компетентни представители – учени, писатели, художници, журналисти, композитори, преподаватели ще оцени творбите.

На отличените ще бъдат връчени грамоти и предметни награди в Руския културно-информационен център. Победителите ще бъдат уведомени по електронна поща и с писма чрез РУО на МОН, а информация за резултатите от конкурса ще бъде публикувана във вестник  „Учителско дело” и на сайта на Националния дворец на децата, Синдиката на българските учители, Руския културно-информационен център. Разходите за пътуването до София са за сметка на участниците.  Грамотите на победителите, които не могат да присъстват на награждаването ще бъдат изпратени по пощата. В случай, че епидемичната обстановка в страната не позволява присъствено награждаване, отличията ще бъдат изпратени по пощата.

 

 

Моля, обърнете внимание!

 1. 1. По отношение на авторските права следва да имате предвид, че участвайки в Конкурса, Вие предоставяте авторските права над Вашата творба на организаторите /съгласно Закона за авторското право и сродните му права/ за безвъзмездно използване за целите на конкурса.
 2. 2. По отношение на съхранението на творбите: следва да имате предвид, че с участието си се съгласявате творбите в конкурса да не бъдат връщани и да бъдат използвани за изложби, за издаване на календари, дискове, плакати, за публикации в печатни и електронни медии, за благотворителни, представителни и други нетърговски цели.
 3. 3. С явяването за получаване на награда участниците, техните родители и учители се съгласяват да бъдат заснемани и материалът да бъде излъчван/публикуван в публичното пространство с нетърговска цел.

4.Изпращайки творбата си за участие в конкурса авторите и техните преподаватели се съгласяват личните им данни да бъдат използвани за организацията на конкурса /съгласно изискванията на Закона за защита на личните данни, във връзка с употребата и прилагането на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни/.

 

                      

 

 

                    Организационен комитет:

 1. Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие за  България”  – председател на Организационния комитет
 2. д.ик.н. Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители
 3. Снежана Тодорова – председател на Координационния съвет „България – Русия“, председател на СБЖ
 4. Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели
 5. Татяна Досева – директор на Националния дворец на децата
 6. Любомир Коларов – председател на Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски”
 7. Боряна Илиева – главен секретар на Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД
 8. Олга Широкова – ръководител на Представителството на Россътрудничество в България, директор на Руския културно – информационен център
 9. Марина Дадикозян – председател на Координационния съвет на руските съотечественици в България
 10. проф. Стоян Домусчиев – художник и преподавател в

Национална художествена академия

 

  Успех на всички участници!

 ОРГАНИЗАЦИОНЕН  КОМИТЕТ

 

[button link=“https://sbp.bg/wp-content/uploads/2021/03/Приложение-1.pdf“ type=“big“] Приложение 1[/button]

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПО ВСИЧКИТЕ ПОСОКИ НА ПОЕТИЧЕСКАТА ЗВЕЗДНОСТ
Next post ВПЕЧАТЛЯВАЩ НАУЧЕН ТРУД…