ИРИНА ВЕЛЕВА – ПОЕТИЧНИЯТ „КОЛЕКЦИОНЕР НА МИГОВЕ“

Анжела ДИМЧЕВА

 

 

Колкото и драматични да са политическите колизии в момента, поетите не спират своите изяви, защото гласът им трябва да се чува. Отзвучаването на пандемията пред последните седмици отвори вратите на галерия-книжарница „София-прес“ за  регулярни литературни събития. Вечерта на 17 март Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели – представи книгата на Ирина Велева „Колекционер на мигове“ (изд. „Български писател“, 2021), на която той е редактор. В два цикъла – „Чернобял квадрат“ и „Между приливи и отливи“ читателят ще потъне в мрачните коридори на една просветлена и провиждаща лирическа героиня, която шества в света на любовта и разочарованието, спира пред дверите на възхода и падението, без обаче да се опира на калъпа на класически стих, но с неочаквана лапидарност успява да премери и изговори нечовешкото и несбъднато битие на модерния човек.

В словото си Боян Ангелов говори за политиката на издателството и акцентира на посланията в книгата: „Поезията на Ирина Велева изпълнява функционалната предопределеност да бъде сеизмограф на душевни терзания, предизвикани от духовния апокалипсис на материалния свят. Така триадата тяло-душа-дух заживява в един импулсивен свят, който опровергава страховете от неизвестното и се отдава на любовното опиянение и неговите неизбежни рефлексии към нови сблъсъци с алиенацията… Ирина Велева извайва емоционалните си картини, в които цветовете придобиват пастелна окраска и образите се появяват като силуети на мисълта за копнеж. Подготвеният читател ще забележи онази невидима за обикновените сетива преграда, която разделя ефимерното от продължителното и която бродира с възхитителна ефирност любовни образи и влюбени мисли. Ирина Велева е направила успешен опит за систематизиране на нейното битие… Тази поетеса бавно и неумолима изгражда собствен стил. Книгата е ориентир, че съвременната българска поезия звучи ярко, а авторката обогатява новата ни литература с честен и благодетелен заряд“.

Последва авторски рецитал по стихове от новата книга, а  впечатлението си от стиховете споделиха поетесата Петя Цолова и Тодор Зарков – учител по история, който призна, че в посланията е открил пророчество. „Радвам се, че Ирина с всяка стихосбирка казва нови неща. Тя се променя, което говори за възходящото й развитие” – отбеляза Петя Цолова.

 

 

Из „Колекционер на мигове“

 

ИРИНА ВЕЛЕВА

 

***

Опитвам се да бъда себе си

във време, в което

никой не е на себе си.

Опитвам се да мисля добро,

във време, в което никой не мисли добро.

Във време, в което

човек за човека е вълк.

И в това време, когато

отстъпва човекът

и тръгва назад,

е последното време

пред края на нашия свят.

Затова няма време

да се опитвам да бъда себе си,

когато днес никой не е на себе си.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post „СЛУЧАЯТ ДЖЕМ“ – КНИГА ЗА „НЕУДОБНАТА“ ИСТИНА
Next post АЛЕКПЕР САЛАХАДЗЕ