ГОСТУВАНЕ В  37. СРЕДНО УЧИЛИЩЕ В „ЛЮЛИН“

Задълбочават се контактите между ръководствата на Съюза на българските писатели и 37. СУ, ж.к. „Люлин“ 10, София. Двете организации си партнират от миналата година по различни културни инициативи, но сега са налице няколко повода за разговори и бъдещи съвместни дейности. Само преди двадесетина дни г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община – откри обновената града на училището, санирано със средства по програма на МОН. Сега Боян Ангелов – председател на СБП, и Анжела Димчева – международен и прессекретар на СБП, бяха очаровани да видят 37. СУ „Райна Княгиня“ в неговия блестящ и приветлив вид – с укрепена сграда, изцяло подменена дограма, нова спортна зала, игрище с изкуствена трева. Това е най-старото училище в район „Люлин“ – доскоро беше в лошо състояние, но след този ремонт то ще отбележи достойно 100 години от създаването си.

А Боян Ангелов е израсъл на метри от дома на Райна Княгиня в Панагюрище, затова и неговият пиетет към всичко, свързано с Априлското въстание, е неизменен и е част от неговото творчество. Гостите подариха на библиотеката на училището 4 тома, издания на издателство „Български писател“,  разговаряха с г-жа Цветомира Георгиева – директор на училището и с г-жа Диана Минева – преподавател по български език и литература. Запознаха се с екипа от преподаватели по български език и литература – компетентни филолози. В разговора с тях бяха очертани проблеми в програмите по литература за средните училища, както и усилията им да запознават децата с произведения на класици на българската литература и съвременни автори.

Само след две седмици – на 27 март, обявен за Ден на европейските автори под егидата на нашия еврокомисар Мария Габриел – ще се състои международна конференция в София за популяризиране на четенето. В нея ще вземат участие Боян Ангелов и Анжела Димчева, а 37. СУ „Райна Княгиня“ е одобрено от Европейския писателски съвет за партньор на Съюза на българските писатели и ще се включи в инициативата.

В края на месец април СБП ще издаде специален брой на в. „Словото днес“, посветен на 130 години от рождението на Елисавета Багряна. Изданието ще бъде представено пред учениците, които ще изнесат рецитал по стихове на видната наша поетеса.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОКАНА
Next post БОРИС КРУМОВ /БИОГРАФИЯ + РАЗКАЗ