ВЪЗСТАНОВЕНА E НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „ХРИСТО БОТЕВ“

С УЧАСТИЕТО НА СБП БЕШЕ ВЪЗСТАНОВЕНА

НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „ХРИСТО БОТЕВ“

 

Управителният съвет на Съюза на българските писатели и лично председателят Боян Ангелов благодарят на министър Велислав Минеков и на неговия екип, че проявиха внимание към личността и творчеството на Христо Ботев чрез учредяване на Специална награда „Христо Ботев.

Ето текста на прессъобщението, публикувано в официалния сайт на МК:

 

Министерството на културата възстановява награда на името на видния български поет и революционер Христо Ботев. За целта екипът на културното ведомство разработи предложение за учредяването на специална награда за поезия и публицистика на името на Ботев, каквато досега не е била връчвана. Години наред е присъждана Ботева награда от Община Враца, но тя е била регионална и не отговаря на статута, авторитета и значението, което националният ни гений, като обединяваща фигура и консенсусна личност, има за българското общество и за националната ни идентичност.

Учредяването на наградата за поезия и публицистика на името на Христо Ботев е предвидено с изменение на Наредба № 2 от 11.04.2007 г. на министъра на културата за награждаването на български културни дейци за постигнати високи творчески резултати или принос в развитието и популяризирането на културата.

Министерството на културата предлага наградата „Христо Ботев“ за поезия и публицистика да се връчва веднъж на две години от министъра на културата. Кандидатурите ще бъдат разглеждани от експертна комисия, включваща представители на: Българската академия на науките, Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, Националния литературен музей и Националния музей „Хр. Ботев“ в гр.  Калофер.

Новоучредената награда „Христо Ботев“ ще се връчва в две категории: „Значим принос в развитието и популяризирането на българската поезия“ и „Високи творчески резултати в популяризирането на българската поезия или публицистика за изминалия период“.

Предложението, което е подложено на обществено обсъждане, е за изготвянето на специална статуетка или плакет, които да се връчват, а паричното изражение на наградата да бъде в размер на 20 000 лева. Носители на отличието могат да бъдат поети със значим принос в развитието и популяризирането на българската поезия, както и поети и публицисти, постигнали високи резултати в популяризирането на българската поезия или публицистика.

Целта е тази награда не само да се учреди, но и да се превърне в най-авторитетното отличие за поезия и публицистика у нас и в заслужено признание на талантливи хора за верността им към делото и идеалите на Ботев.

Проектът на наредба и мотивите към него са публикувани за обществена консултация на интернет страницата на Министерството на културата и на Портала за обществени консултации със срок за предложения и становища 30 дни.

В миналото българска литературна награда, наименувана на видния български поет Христо Ботев, е учредена с Указ № 1695 на Държавния съвет на Народна република България от 1972 година. Присъждала се е на поети и публицисти за принос в световната литература, като е била връчвана на всеки 5 години до 1986 г. След като през 1991 година не е връчвана, традицията е била възстановена за известно време и наградата се е присъждала със същата честота (на 5 години) от Общинския съвет на Община Враца от 1996 година. Последно и по изключение наградата е присъдена през 2008 година във връзка със смъртта на Александър Солженицин.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОКАНА
Next post МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ВЪЗСТАНОВЯВА ДЪРЖАВНАТА НАГРАДА „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“