ВИКТОРИНА „ИГНАТИЕВСКА ИНТЕЛЕКТУАЛНА  ИГРА“

ВИКТОРИНА „ИГНАТИЕВСКА ИНТЕЛЕКТУАЛНА  ИГРА“

посветена  на 145-годишнината от  края на Руско-турската война /1877-1878 г. /и Освобождението на България

УСЛОВНИЯ ЗА УЧАСТИЕ

         

      Викторината „Игнатиевска интелектуална игра“, посветена  на 145-годишнината от  края на Руско-турската война /1877-1878 г./ и Освобождението на България, се организира от Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Организационен комитет, включващ обществени организации – членове на Координационен съвет „България – Русия“, СБУ, Руски културно-информационен център, с подкрепата на Посолството на Руската федерация в Република България.

          Цел на проекта:

 • Да се утвърждава историческата истина и се съхранява историческата памет за българо-руските отношения и за събитията и героите, отворили пътя на България към свободата и за възстановяването на българската държава;
 • Да се стимулира интересът и се разширяват знанията, да се развива творческият потенциал на учениците при изучаване на историческите събития от българската история и отношенията между България и Русия;
 • Да се обогатяват познанията и да се формира естетически вкус към художествените произведения и историческите паметници, посветени на общото ни минало.

          Участието във Викторината „Игнатиевска интелектуална игра“ може да бъде индивидуално и колективно за ученици 7 – 12 клас.

 1. Индивидуално участие в интелектуалната игра – по електронен път. Учениците, желаещи да участват, изпращат писмени отговори на въпроси от викторината (посочени са по-долу) на e-mail: razvitiebg@abv.bg в срок до 28 февруари 2023 г.

Необходимо е да бъдат посочени: име и фамилия на участника, клас, училище, телефон, име на учителя – научен ръководител, използвани източници.

Компетентно жури ще оцени отговорите, съобразно следните критерии: знания и стройно изложение на фактите и събитията; проявено лично отношение към изложението и оригинален подход; използване на литературни, исторически и др. източници.

Резултатите ще бъдат обявени на сайта на Руския културно-информационен център /Руски дом в София/ и СБУ. Победителите ще бъдат удостоени с грамоти и предметни награди, и ще бъдат поканени на заключителния етап на Викторината „Игнатиевска интелектуална игра“ в  Руския културно-информационен център в София, през м. март 2023 г.

 

 1. Колективно участие – провеждане на Викторината „Игнатиевска интелектуална игра“ през месец март 2023 г. в Руския културно-информационен център, София.

Участници – отбори по 5 ученици от училища, които са заявили желание за участие до 20 февруари 2023 г. на ел. адрес: razvitiebg@abv.bg. В заявката да бъде посочено името на училището и адрес, имена на участниците в отбора и клас, име на научния ръководител и телефон за връзка. Въпросите, на които ще отговарят отборите пред компетентно жури, са въпросите от викторината, посочени по-долу. Участниците ще получат диплом, а отборът победител – грамота, юбилеен плакет и предметни награди.

 

Въпроси за Викторината „Игнатиевска интелектуална  игра“,  посветена на 145-годишнината от  края на Руско-турската война /1877-1878 г. /и Освобождението на България:

 1. Априлското въстание – апогей на национално-освободителните борби на българите. Руско-турските войни (ХVІІІ–ХІХ в.) и вярата на българите в помощта на Русия за националното освобождение.
 2. Руското общество в защита на българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г. Нравствената и православната позиция на руския народ и общественост.
 3. Руската дипломация и Русия в навечерието на Освободителната война. Ролята на граф Николай П. Игнатиев.
 4. Формиране и ръководство на Българското опълчение. Самарското знаме.
 5. Обявяването на Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.) и началото на военните операции.
 6. Ход на освободителната армия и първите освободени градове на българска земя.
 7. Боевете и освобождението на Плевен.
 8. Епопеята на Шипка.
 9. Настъплението на руските войски през зимата на 1877–1878 г. – преминаването на Стара планина, Освобождението на София, Пловдив и други градове.
 • Българският народ в Освободителната война. Освобождението на моя роден край.
 • Забележителни и любими руски генерали в Освободителната война.
 • Лекари и медицински персонал в Руско-турската освободителна война.
 • Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.) в българското и руското изкуство.
 • Санстефанският мирен договор и Берлинският конгрес. Ролята на граф Николай П.Игнатиев
 • Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.) в историческата памет на българите и съвременните предизвикателства.

 

Допълнителни въпроси за колективно участие:

 

 1. Кои са решавашите боеве в хода на войната?
 2. Разкажете за паметниците, свързани с Руско-турската война в България.
 3. Кой е първият руски дипломат във Варна след Освобождението и какво знаете за неговата дейност за развитието на българо-руските отношения?
 4. Ролята на изкуството, културата, образованието и науката за развитието на приятелските отношения между двете страни.
 5. Как са определени границите на Санстефанска България?

 

 

За допълнителна информация:

e-mail: razvitiebg@abv.bg  и  тел. 0893 660695

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 145 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СОФИЯ
Next post ПОКАНА