KOЙ Е ДЯДО МРАЗ?

Емил ИЗМИРЛИЕВ

 

  И ТАЗИ година ръководството на института избра Иван Стоянов за Дядо Мраз. Напук на синдикатите, които настояваха да се избере Дядо Коледа, но ръководството обясни, че у нас си имаме традиции в тази област и те трябва да се спазват.

С тайно гласуване.

Всъщност по предварителна уговорка се падаше Дядо Мраз да бъде колегата му Дешо Пешев, но той най-неочаквано замина на специализация в Копенхаген, като по този начин изигра много мръсна шега на децата.

Съгласно уговорката за Снежанка беше утвърдена деловодителката Пенелопа Кралимаркова. По този повод тя получи специалната задача да отслабне с 20 кг. В противен случай съществуваше реалната опасност Иван Стоянов, какъвто си беше слабичък, да не бъде забелязан около нея и колективът да си помисли, че Дядо Мраз го няма.

Някой предложи да бъдат избрани и седем джуджета, които да помогнат да се закупят подаръците, но Янаки Колибаров от отдел „Труд и работна заплата“ поясни, че такива се полагат само за пиеската „Снежанка и седемте джуджета“. Сега, както всички забелязват, случаят е съвсем друг, така че и дума не може да става и за едно джудженце, та камо ли за цели седем! Така и така са избрани Дядо Мраз и Снежанка – нека те купят тези подаръци!

Ръководството на института запази избора за Дядо Мраз в тайна! И в тази област си има традиции и те трябва да се спазват и да не се нарушават. А и да прави напук на синдикатите за ръководството си беше голям кеф. За да не остане и най-малкото подозрение, че Иван Стоянов може да бъде Дядо Мраз, три дни преди новогодишното тържество беше пуснат слух чрез клюкарките на института, че Иван Стоянов заминава в командировка до Каспичан и ще се върне догодина!

На новогодишното тържества Иван Стоянов се появи предрешен като Дядо Мраз, асистиран от вече доста поотслабналата Снежанка, която влачеше след себе си чувала с подаръците, което те беше по силите на слабичкия Иван Стоянов. Децата на служителите посрещнаха прочутия старец с традиционните викове „Дядо Мраз ти си пак при нас“ и други подобни позабравена фрази, която родителите им, по препоръка на ръководството, ги бяха научили да скандират.

Снежанка започна да вади от чувала подаръците и да ги подава на Дядо Мраз, който ги раздаваше на когото трябва. Децата се радваха много, въпреки че знаеха, че Дядо Мраз няма, а подаръците са купени от бюджета за социални дейности. Днешните деца са много интелигентни.

По едно време, докато Иван Стоянов подаваше подаръка на едно детенце и, като поклащаше важно бутафорната си брада, му обясняваше колко много трябва да слуша майка си и баща си през следващата година, хлапенцето се сепна, погледна го изпитателно и дяволито задекламира:

„Зная аз, зная аз – ти не си Дядо Мраз, а си оня

Чичко, дето щипе мама по…“

На това място детенцето млъкна смутено, обаче всички веднага се сетиха кой точно чичко би могъл да бъде Дядо Мраз и изпитателно загледаха майката на хлапенцето, която почервеня като рак от, но се направи, че нищо не е чула, докато колективът очакваше да потъне в земята от срам…

Настъпи разбъркване, като при футболен мач, което умело беше използвано от Иван Стоянов, за да се измъкне тихомълком навън. Там той свали светкавично мантията, отлепи бутафорните брада и мустаци и се закле в децата си, че повече за нищо на света няма да го играе Дядо Мраз.

Чак след новогодишните празници се разбра, че хлапенцето мислело, че Дешо Пешев е Дядо Мраз, както си беше по предварителната уговорка…

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 39-40, 2018/ ПОСЛЕДЕН БРОЙ ЗА ГОДИНАТА
Next post Вестник „ЛИО“, бр.5-6, 2018