III МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКА СЕСИЯ

III МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКА СЕСИЯ „РУСКИЯТ ЕЗИК В ГЛОБАЛНОТО ОБРАЗОВАТЕЛНО ПРОСТРАНСТВО“

 

Руският език е пети по популярност чужд език сред европейските ученици и втори по интерес сред учащите в България, а „Камчия“ е уникална професионална площадка за обучение на преподавателите по руски език, стана ясно днес по време на откриването на Международна научно-практическа сесия „Руският език в глобалното образователно пространство“, която се провежда за трета поредна година в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Данните бяха цитирани в приветствие от Вениамин Каганов – зам.-министър на образованието и науката на Руската федерация, от Маргарита Русецкая – ректор на Държавния институт по руски език „А. С. Пушкин“ и от представителя на Россътрудничество Кирил Воронков.

„Руският език и култура са наши съюзници в успешните отношения с партньорите ни, а в това отношение България се ползва с приоритет“, каза Оксана Жерновая – консул в Генералното консулство на Руската федерация във Варна.

Благодарение на дългогодишния си опит и традиции, „Камчия“ стана Център за изучаване на руски език, литература и култура, за образование и възпитание, за предлагане и въвеждане на най-новите стандарти и модерни практики в чуждоезиковото обучение. Именно тук, по време на първата среща на русистите през 2014 г. бе подписан протокол между Министерствата на образованието и науката на България и Русия за сътрудничество в сферата на образованието и популяризирането на руския и българските езици, както и за утвърждаване на СОК „Камчия“ като международен образователен, квалификационен и културен център, коментира в приветствието си пред форума доц. Емилия Лазарова  – представител на СОК „Камчия“.

Участниците в сесията поздрави и Стоянка Почеканска – представител на българското министерство на образованието и науката.

От 15 до 17 ноември 120 преподаватели по руски език и ръководители на професионалните организации на русистите обсъждат актуалните проблеми на преподаването на съвременния руски език, деловата комуникация, съвременните образователни технологии, руската литература, култура, а също и предметите, които се преподават на руски език. Програмите за повишаване на квалификацията ще се водят от специалисти на Държавния институт по руски език „А. С. Пушкин“, по стандартите на Министерството на образованието и науката на Русия и съобразени с новите моменти в българския закон за предучилищното и училищното образование. През тази година Институт „Пушкин“ отбелязва 50 години от създаването си, той е една от най-авторитетните образователни институции в Русия, който прилага всички съвременни средства за чуждоезиково обучение. Повече от 3 000 000 души от целия свят вече са се регистрирали на портала  «Образование на русском» https://pushkininstitute.ru.

Сесията е организирана от Министерството на образованието и науката на Руската федерация, Държавния институт по руски език «А.С.Пушкин», със съдействието Министерството на образованието на България, Россътрудничество и СОК «Камчия».

fj7a0194 fj7a0109 fj7a0218 fj7a0389

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post РОДОПСКИ ФОТОРЕПОРТАЖ
Next post НОВА ПРЕМИЕРА НА ЛАЛКА ПАВЛОВА