90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АНАСТАС СТОЯНОВ

Юлий ЙОРДАНОВ

 

 

ПОЕТ, А НЕ ПРЕПИНАТЕЛЕН ЗНАК В ЛИТЕРАТУРАТА

Снимката, която стои пред мене, е стара. В замяна на това лицето на нея обаче е младо. Такова аз не го зная, но познавам зрелия му лик от преди четвърт век. Тогава за главен редактор на нявгашния областен вестник “Вселена” в Монтана беше назначен софийският поет Анастас Стоянов.

„А бре, ломчанино, какъв ти софийски поет е Анастас Стоянов – ще ме коригират някои от моите монтански приятели. – Та той си е наш – от Живовци, селото, което сега е под чашата на язовир “Огоста”…”

Че е така – така е! Но корените на Анастас Стоянов не са живовски, а много по-далечни от река Огоста. Пак са в земи, където тече река, само че в границите на днешната Република Северна Македония. Праотците му са били люде, яко хванали мистрията, рендето и триона, за да строят къщи, църкви и мостове. Родовата памет дълбоко е съхранила интересната легенда, според която от това гнездо е получил първата си глътка живот Светията Анастасий. В неговото житие е записано, че е заплатил с кръв непреклонността си насилствено да изневери на християнската вяра. Затова и Българската православна църква го почита – главата си е дал, но вярата – никога на османския завоевател.

Може би има някаква поличба, когато роденият на 2 август 1931 година младенец е кръстен, даденото му име е на Свети Анастасий. Защото ще видим, че в зрелостта си човекът и творецът остава неповален дъб, устоявайки на екзистенциалните вихрушки и инфарктни земетръси.

Закалката, която получава в живовското начално училище и михайловградската гимназия, се оказва недостатъчна. Затова младежът заминава в шумната столица на Родината, за да учи във факултетите по филология и журналистика на Софийския университет “Свети Климент Охридски”.

А след това наученото прилага в редакторската си работа в няколко младежки и литературни издателства, вестници и списания.

Не е възможно да се скрие, че Анастас Стоянов „повече от четвърт век е членувал в редовете на Комунистическата партия, запленен от нейните човеколюбиви идеали, които поставя по-високо дори от християнските. След като вождовете на тази партия я предават и разтурят, той съхранява идеалите и в душата си, за да не ги отвее вятърът на промените. Имал е много приятели, ала подир последната политическа промяна повечето от тях се разпиляват като гарги след изстрел, а някои от тях дори цвъкат отгоре му”.

Тия дни се заех да прелистя книгите на Анастас и изпитах сериозни затруднения. Оказа се, че те са тъй разнолики и по жанр, и по вътрешна температура, и по човешко присъствие. Единственото, което ги обединява, е високото чувство за отговорност. Това обаче най-силно ме впечатли.

В съзнанието ми отлично се е запечатила първата ни среща. На нея той представи себе си и вижданията си пред редакционния екип на вестника. Помня думите му и аромата на тютюна от лулата му, с която ни опушваше.

Журналистическата работа ни сближи, още повече, че и аз споделях неговото желание да разнообрази тематичността и проблемността на вестника. А с това да го направи по-четивен и привлекателен за аудиторията. Може би един от първите, с които Наско разкри виждането си за издаване на сатирична страница, която един ден да прерасне в областен вестник за хумор, сатира и забава, бях аз.

Негов любимец беше един дядка от Балкана, който в ония години силно бе пострадал от вихрушката на политическите ветрове. Гуньо от Големо Гладнище. Леле-мале! Тръгна оня ми ти Гуньо да обикаля земите от Дунава до Ком и … що щеш, навлече си белята. А с това смрази и главния редактор с някои от колегите.

И така лека-полека недомлъвките прераснаха в раздори, препирните в скандали, скандалите в сериозни редакционни катаклизми. Всичко това помрачи атмосферата. Надвиснаха облаци над Насковата глава и когато се зае да доказва кой крив и кой прав в собствеността на имотите на “Агропромстрой БД и Сие”. И… един ден Стоянов събра багажа си и отново замина за столичния град, оставяйки вестника овдовял. Разбира се, перото му не остана засъхнало. Продължи със същия темперамент да жули и дере прегрешилите, но от софийския вестникарски амвон. И си мисля колко е прав Анастас Стоянов:

„А когато секнат сили,

ще се върна на отчет и съд

 при милите братски могили

 при милия живовски път”.

Не зная как на тебе, драги читателю, ти звучи тази строфа от Насково стихотворение, но за мене тя си е чиста изповед.

Струва ми се, че и на седемдесет години – тогава тъкмо беше ги захапал – човекът, поетът и землякът Анастас Стоянов още не му бе дошло времето за “отчет и съд”. Защото за мене колегата и приятеля Наско ще си остане поет със свой влог, а не препинателен знак в литературата. И това никак не е случайно, защото неговата поезия  рано е закалена с рани.

Всъщност, слънце и сянка, радост и болежки, мед и горчивина –  това мога да кажа, обобщавайки първите си впечатления от допира със стиховете в сбирката „Ранни рани” на поета Анастас Стоянов. Заслужава адмирации неговата интересна идея, която осъществи с издателство „Български писател”. С изключително умение той подготви издаването на серия от своите съчинения, които излязоха в седем тома.

Държа в ръцете си първия том, където са подредени с много старание и прецизност поетичните изблици на автора. Сбирката привлича с многозначителното си заглавие “Ранни рани”. Защо раните са ранни? Отговор всеки читател ще получи щом задълбочено прочете текста и разнищи подтекста на стихотворението, послужило за своеобразна увертюра.

 – О!

 Един мъдър епископ

 – разказва Жан-Жак Русо –

 срещнал някаква стара жена,

 на която цялата молитва

 се състояла от звука

 “О!”

 Той и казал:

 – Бабо, продължавай да се молиш

 все така,

 твоята молитва

 струва повече от нашите!…

  Тъкмо тази

 – най-добра от всички молитви

 е и моя:

 “О!”

Праведен или грешник е лирическият герой на Анастас Стоянов в тези стихове – сплав от любовна лирика, гневни елегии, експерименти? И ако се позовем на сборника със стихове, ще видим един Анастас Стоянов в неговите две измерения: познат и непознат.

Това нормално ли е? – би се запитал читателят. Ами, разбира се. При сегашната житейска екзистенция авторът може би късно е прозрял:

…не вярвам

в късното цъфтене,

но вярвам

в късната любов!,

макар че

Два пъти цвете не се откъсва,

и откъснато – втори път не цъфти.

Къде да търсим оптимизма на автора? Естествено в песимистичното стихотворение „Сократова чаша”.

Какво ми сипваш в чашата отново?

 Аз тъй съм свикнал с вашата отрова,

 че ако нещо друго ми налеете

 – да ме отровите –

 най-сетне ще успеете!

Защо е така ли, защото черпи сила от своя родов корен:

 За любовта ни цяр дори да няма,

 през снегове и тъмни небеса,

 аз ще намеря моя път за Драма,

 понуда да ти донеса!…

Авторът ни уверява:

Не съм от еднодневките, не съм,

случайните неща душата пъди.

И е зареден със своето символ-верую, та нали:

не ухаят странните цветя, защото

цъфтят единствено в Градините на Злото.

Колко много истина е кодирана в тези метафорични откровения?! И то изстрадана!

А погледнем ли пък стихотворението “Феникси”, ще намерим вижданията и точната преценка на поета в нашето задъхано от злоба, завист и горест време. Където божествената птица изгаря, но от пепелта възкръснала

 не рискува

 да влиза в тази огнена игра,

боя от магазина си купува

и боядисва нокти и пера.

И тъй пребоядисан – е готов

да си намери някой курник нов!

И вече знае: Парламент го чака,

и трябва яко да се кудкудяка…

 

А фениксът-монарх? И той дори,

наместо в царствен огън да гори,

        от златната корона полог прави

и кляка в него – име да прослави,

 

 че ще измъти в Царския сандък

 един републикански запъртък!

 

…Народът гледа тези странни птици,

как щъкат из хамбарите му вредом,

и казва: май е време да отгледам

и да им пусна няколко лисици!

И все пак ще оправят ли лисиците положението? Има ли надежди слънцето да изгрее и в държавата ни българска? Има, разбира се! И за този ден на изгрева поетът е готов да се преклони пред майката Богородица, която той неслучайно толкова много желае да стане Българородица.

 …обожавам моя грешен ден;

 на мен ми дайте старо южно вино…

 И старите приятели! И стари,

 все още несразени врагове…

 Защото идва бъдещето:

 Мирът настъпи истински

 когато

 избраха за водач на Стадото

 Вълкът.

Ами, да! Така се забъркаха нещата, че

 планина с планина се среща,

а не могат –

Човек с Човека!

В моите виждания Анастас Стоянов е поет със съдба, която няма как да не остави своя знак в литературата. Основание ми дава самият той:

Ах, да, остана все пак

там белег от ранна рана,

и вие се молите Богу –

дано не изчезне и той…

Страшно много ме впечатли последният цикъл от книгата. Той е дал нейното заглавие. И… е събрал прокълнатите стихове на поета. Защо са прокълнати ли, защото цензурата на соцреализма им е ударила по една дамга. Че и на техния автор. И като съвсем естествен послепис – необходим на днешния, а и на утрешния читател, за да узнае колко свободно е било словото ни от Девети до Десети – са поместени “Черно на бяло” откъси от документи, свидетелстващи за тази свобода. Явно цитираните свидетелства и разразилите се урагани са поразили не само душата, но и сърцето на поета. И все пак той устоява изправен като бор-столетник.

В книгата прочетох: „Сега в залеза на дните си, работя над няколко ръкописа от различни жанрове, които смятам за моя последна лебедова песен. И се моля Богу и на родния ми Св. Анастасий Струмишки да ми дадат време и сили, за да изпея тази песен до края.”

Като гледам с колко човекотръсни степени по скалата на Рихтер е наситена поезията в “Ранни рани”, убеден съм, че Анастасстояновата молитва ще отиде всуе. Лъже се поетът. Неговата лебедова песен дори още не бе зачената.

Пък да не говорим за нейното изпяване!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НАПУСНА НИ ХРИСТО ГАНЕВ
Next post 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ СТОЙКОВ