80 г. ЮБИЛЕЙ НА АТАНАС ЗВЕЗДИНОВ

 МУЛТИЖАНРОВО СЪБИТИЕ ЗА ЮБИЛЕЯ НА АТАНАС ЗВЕЗДИНОВ

 

По повод 80-годишнината на поета Атанас Звездинов – лирик, сатирик, писател за деца и преводач – Съюзът на българските писатели и издателство „Захарий Стоянов“ организираха тържество в Българския културен център – София. Събитието се водеше от писателя Христо Славов, а програмата беше калейдоскоп от поезия, изпълнена от млади актьори, поп песни, представени от дуета Михаил Белчев – Хайгашод Агасян, литературно-критически портрет на автора от Анжела Димчева, множество поздравителни адреси, награди и наздравици.

В центъра на вниманието бяха най-новите антологични книги „Говорят световете“ и „Атанасни басни“ (изд. „Захарий Стоянов“).Атанас Звездинов е поет, чиято словесна маска е двустранна – лирик и сатирик – той сякаш е българският вариант на героите от Комедия дел арте, надянал Венецианска маска с две лица в безкрайното житейско пространство на моралното и емоционално стълпотворение. Владеещ перфектно класическото стихосложение, баснописецът изгражда невероятно пъстър паноптикум от алегорични образи, обогатявайки предметно-изобразителния свят на този жанр. Персонажите в неговата поезия тръгват от езоповските времена, обличат дрехите на родната баснописна традиция и спират в 21. век с типичните днес пороци, които няма как да бъдат подминати” – отбеляза в словото си Анжела Димчева.

„Талантливият човек е талантлив във всяко отношение. Звездинов е един от немълчащите писатели – особено в сатиричното му амплоа. Той е един жрец на българското слово – творчеството му за деца продължава традицията на Ран Босилек, Асен Разцветников и Леда Милева” – каза издателят Иван Гранитски.

Юбилярят беше поздравен от Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, който говори и за постиженията на Звездинов в прозата: „Прочетете неговата книга „Дико Илиев” от поредицата „Дълг и чест” и ще усетите как Дунавското хоро се е превърнало в тържество на българския дух и талант”.

Авторът получи поздравителни адреси от Величко Хинов – член на УС на СБЖ, който му връчи „Златно перо”, от Столична Община, от Фондация „Устойчиво развитие за България”, от поета Матей Шопкин и още десетки колеги, присъстващи в залата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО РАДЕВСКИ
Next post ПОКАНА