66-и КОНГРЕС НА ПИСАТЕЛИТЕ – ЛЕКАРИ

ШЕСТДЕСЕТ И ШЕСТИ КОНГРЕС НА МЕЖДУНАРОДНИЯ

СЪЮЗ НА ПИСАТЕЛИТЕ – ЛЕКАРИ

 

В периода 13-17 септември в гр. Крема (Италия) се състоя 66-ият конгрес на UMEM (Международен съюз на писателите -лекари) с 52 участници от България, Германия, Еквадор, Италия, Полша, Португалия и Франция. Българската група включваше проф. Златимир Коларов,

д-р Господин Драганов от Карнобат и съпругата му Антоанета Драганова, д-р Лъчезар Кайтазки от Несебър и дъщеря му Мира Кайтазка, д-р Мария Василева от Варна, д-р Христина Димитрова от Варна и сина й – студент по медицина Стоимен Димитров. В продължение на три дни участниците в конгреса четоха свои поетически и белетристични творби. От българска страна, освен творбите на участниците, беше представен и документалния научно-популярен филм в стил Discovery със субтитри на английски „Цената на дълголетието“ за остеоартрозата с препратки към художествени шедьоври, интерпретиращи различни периоди от живота на човека – съсценарист проф. Златимир Коларов заедно с режисьора доц. Валентина Фиданова-Коларова. Д-р Драганов изпълни класически пиеси и италиански канцонети на старинния музикален инструмент блок-флейта; д-р Христина Димитрова представи новата си триезична книга „В градината на поезията“ на български, италиански и английски език; Мира Кайтазка подари свои рисунки на председателя на Съюза д-р Ролан Ноел от Франция и на генералния секретар на организацията д-р Симоне Бандирали от Италия, което предизвика умилението и аплодисментите на публиката. Българската група с творбите си и нетрадиционните кино, художествени и музикални участия се представи достойно и запомнящо се от участниците в конгреса.

Поради изтичане на мандата на д-р Ролан Ноел за президент бе избран дотогавашният секретар д-р Симоне Бандирали, а проф. Златимир Коларов беше избран за генерален секретар на UMEM, втората длъжност след президента в йерархията на организацията.

По идея на д-р Драганов конгресът завърши с петиция към света, политическите партии и административните органи и организации за разбирателство и мир, с която участниците в конгреса изразиха единодушно своята хуманна и гражданска позиция като писатели, творци и лекари.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПРИКЛЮЧИХА КОНКУРСИТЕ „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА“ И „ЗАЕДНО В 21 ВЕК“
Next post ПРАЗНИК НА МОРЕТО И ЛЮБОВТА ВЪВ ВАРНА