60-ГОДИШНА ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ НА АХМЕТ ЕМИН АТАСОЙ

П О К А Н А

АХМЕТ ЕМИН АТАСОЙ С НОВА СТИХОСБИРКА

60-ГОДИШНА ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ НА АВТОРА

 

Съюзът на българските писатели, издателство „Богианна“ и клуб „Парнас“ представят Ахмет Емин Атасой и неговата нова стихосбирка „Живот на кръстопът“, която се издава по повод на 60-годишната творческа дейност на автора. С участието на: Боян Ангелов – председател на СБП, Анжела Димчева – редактор на книгата, и всички колеги писатели, които почитат поетичното и преводаческо дело на Атасой.

 Заповядайте на 3 октомври 2022 г., 18.00 ч., в сградата на СБП, в Клуб „Парнас“, ул. „Шести септември“ 35.

Какво ще прочетем в поредната книга с лирика на Ахмет Емин Атасой?

Из предговора „Любовта облича своята златна дреха“:

Ахмет Емин Атасой е запечатил лирическата хронология на собственото си виждане по редица обществени, етически и естетически теми, които не са му позволили да стои безучастен. В книгата са включени и някои предишни стихотворения, които той смята за знакови в хода на творческото си време, което е обобщено от заглавието „Живот на кръстопът“ и от водещата едноименна творба.

Книгата е структурирана в пет цикъла, фокусирали различни същностни състояния: животът под зловещата сянка на смъртта, собственият образ в контекста на поколението и обществения дискурс, вариациите на любовното чувство.

В златния период на своя живот всеки поет се стреми да остави отпечатък в лоното на литературата. Тази стихосбирка е такъв щемпел.

Бих определила книгата „Живот на кръстопът“ на Ахмет Емин Атасой като морално-философски дневник, в който той сякаш заявява: Прав стоя пред своята съвест и пред съда на читателите. Обичах, падах, ставах и отново ще обичам! Пред безкрая на вселената моите думи са жарава от свещената родна земя.

Анжела ДИМЧЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОКАНА
Next post Вестник „Словото днес“, бр.27, 2022