40 ГОДИНИ ПОЕТИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ

В БЕЛОГРАДЧИК ОТБЕЛЯЗАХА „40 ГОДИНИ ПОЕТИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ“

 

В Белоградчик отбелязаха четиридесетата годишнина на „Поетическа обсерватория“. Тя се провежда всяка година и е единствената по рода си в страната, каза Росен Младенов, зам.-кмет на община Белоградчик. Организатори на поетичната среща са община Белоградчик, дружеството на писателите във Видин и Народно читалище „Развитие – 1893 г“, с подкрепата на Съюза на българските писатели.

Срещата на няколко поколения поети и писатели винаги е емоционална, каза при откриването ѝ  кметът на община Белоградчик Борис Николов. Той приветства участниците и всички отдадоха почит пред паметта на Емил Павлов, по чиято инициатива преди 40 години е поставено началото на първата поетическа обсерватория в Белоградчик.

Почетен гост бе поетът Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели. Водещият на събитието, писателят Петър Андасаров, сподели, че „както за него, така и за повечето поети, се оказва, че поезията е живот. А животът без поетическото творчество и без поетични изяви би бил твърде беден.”

Свои стихове прочетоха гостуващите поети Петър Андасаров и Атанас Звездинов и представители от Дружеството на видинските писатели и Литературен клуб „Георги Савчев“ – Белоградчик.

В залата на Младежкия дом – Белоградчик публиката, сред която бяха местни творци: Ненчо Славчев, Катерина Ненчева, Васил Иванов, Георги Найденов, Лили Джонова, Братой Диков, Яблена Будуланова, Пролетка Павлова, Васил Василев, Милка Рангелова, Наташа Младенова и актьора Марин Маринов, аплодира стиховете на участниците в „Поетическата обсерватория“.

Поетесата Диана Сиракова закри 40-ото издание и призова творците да не оставят искрата на „Поетическа обсерватория” да угасне, защото град Белоградчик и неговата природа са вдъхновение, така необходимо в днешно време.

Ирена Данаилова (БТА)

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МАТВЕЙ ВЪЛЕВ
Next post МИСИЯТА ДА СИ КРИТИК