200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ

200 години от рождението на император Александър II – Освободител

 

На 27 април 2018 г., пред  прекрасния паметник на император Александър ІІ Освободител в София, бе чествана 200-годишнината от неговото рождение. За да изразят почитта, благодарността и уважението си към този голям държавник и историческа личност на Русия и България дойдоха дипломати, народни представители, представители на държавни институции и обществени организации, много граждани.

Името на император Александър ІІ е записано със златни букви в българската история и в народната памет на българите. Царят Освободител стои гордо на най-почетното място в София и ни напомня за общата история на България и Русия, за светлото му дело и за великия подвиг на руската армия под негово командване за освобождението на България. С делата си и с личното си участие в Руско-турската освободителна война 1877-1878г. император Алексадър ІІ остава в историята и в сърцето на българина.

Слова произнесоха г-н Явор Нотев – заместник-председател на Народното събрание и Н. Пр. Анатолий Макаров – извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България. Те положиха венци на признателност.

Цветя и венци положиха и:

Парламентарна група „БСП за България“ и Национален съвет на БСП

Организаторите: Национален инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война, Координационен съвет „България – Русия“: Фондация „Устойчиво развитие за България“, „Дружество „Найден Геров“, Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Национално движение Русофили, Софийско сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“, Дружество на русистите в България, БРТПП, Форум „България – Русия“.

Съюз на българските писатели,

Съюз на българските журналисти

Представителство на Россотрудничество в България

Подворие на Московския и на цяла Русия Патриарх в град София

МКДЦ „Дом на Москва в София“

Федерация „Съюз на съотечествениците“

Партия „Атака“, Партия „Нова зора“, Отечествен съюз

Военно патриотични организации – БАС, СОСЗР, Съюз на ветераните от войните на България,Съюз на военноинвалидите

Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“

Много други организации, граждани, потомци на български опълченци.

IMG_7492 IMG_7430

 

Слово на Посланика на тържествена церемония по случай 200-годишнината от рождението на Император Александър II

 

„В историята на човечеството има малко личности, които със своята воля, ум и сили са способни да осъществят реални промени в света. Един от тези уникални правители е Император Александър II – велик син на Русия, за своя дейност получил името Цар-Освободител. Както са казвали съвременниците му, от своите предшественици той се е отличавал с това, че не се е стремил да играе царя. Той е бил цар – с възвишения си дух и отношение към руската държава и народ.

Него обичат и уважават както вътре в страната, така и извън нейните граници. Малко от ръководителите на нашата държава както преди, така и след него успяват да осъществят толкова мащабна модернизация. В списъка на неговите постижения са съдебна и военна реформи, преобразуване на общинското управление и системата на финансите и, най-накрая, отмяна на крепостното право.

Императорът Александър II не се плаши от сложностите и за право дело е готов да заложи много неща. Така него са видяли и поробените от Османската империя балкански православни народи. Обръщайки се към руската войска преди преминаването през Дунав, Александър II казва: «Жалко ми беше да ви пращам на война, затова бавех колкото беше възможно. Жалко ми беше да проливам скъпата за мен ваша кръв, но щом е засегната честта на Русия, аз съм убеден, че ние всички, до последния човек, ще съумеем да я защитим». И е добавял: «Задачата на Русия е не да разрушава, а да създава».

«Задачата на Русия е да създава, а не да разрушава», – с това изречение Царят-Освободител изрази цялата същност на руската външна политика. И днес, както и преди, следвайки заръките на Александър II, ние продължаваме трайно да заставме на принципите на държавния суверенитет и сме готови да окажем сериозен отпор на всички, които ще решат да посегнат върху това право».

Благодарим на всички, които заедно с нас дойдоха да почетат паметта на Царя-Освободител, от който по право се гордее не само руският, но и българският народ.“

 

IMG_7417

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post СТАТУТ на Национална литературна награда „Ламар“
Next post ПАВЛИНА ПАВЛОВА С НАЦИОНАЛНА НАГРАДА