175 г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РЕВОЛЮЦИОНЕРА ГЕОРГИ ДРАЖЕВ

На 24 април 2023 г. в зала „Съвременност“ на Културно- информационен център „Безистен – Ямбол“ се проведе кръгла маса в чест на 175 години от рождението на революционера Георги Дражев, председател на ямболския революционен комитет и участник в Априлското въстание.

Тя бе организирана от община Ямбол и Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Георги Дражев“, Ямбол. В срещата взеха участие представители на община Ямбол, община „Тунджа“, кметството при с. Дражево, Регионален исторически музей, Държавен архив, Регионална библиотека „Георги Раковски“ и Дружеството на писателите.

Срещата бе открита от подполковник о.з. Иван Тодоров, председател на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. С приветствено слово към участниците в срещата се обърна Георги Русев, представител на община Ямбол.

С научни съобщения и изказвания се включиха Цветанка Андреева (РИМ-Ямбол), Нели Илчева, историк, Хараламби Баев, историк и Светлана Бъчварова, директор на Държавен архив – Ямбол. Творците Величка Драганова, Юлияна Донев, Иван Барев, Катя Маринова, Донка Бабачева и Тоня Борисова рецитираха патриотични стихотворения.

Хор „Елена Граматикова“ към РО на СОСЗР – Ямбол и вокална група „Виолина“ към читалище „Пробуда“ поздравиха участниците в срещата със свои изпълнения.Специален гост на изявата бе г-жа Ваня Аврамова, зам. директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, гр. София.

Водещ на кръглата маса бе капитан о.з. Тенко Тенев, зам. председател на РС на СОСЗР и Председател на Дружеството на писателите в Ямбол.

 

 

                                                            

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР ЗА ПОЕТА ПЕТЪР ЛОЗАНОВ В ЯМБОЛ
Next post ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА В гр. ЕЛИН ПЕЛИН