174 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ

Анжела ДИМЧЕВА

 

Пред паметника на Патриарха на българската литература се състоя тържество по повод 174 години от неговото рождение. Събитието се водеше от Надежда Терзи – главен уредник на къща музей „Иван Вазов“ в София. Тя отбеляза, че името на Иван Вазов е символ на национална гордост и българщина.

Слово произнесе Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, който акцентира на факта, че Вазов е първият български професионален писател в литературната история на България. „Само няколко дни след смъртта му, Министерският съвет издава постановление №161 да се съхрани за вечни времена домът на Иван Вазов, като се превърне в музей. Вазов защити историческото достойнство на народа ни. За него литературата е високо обществена мисия и народна цел – да възбужда патриотичната енергия на нацията, да отразява народните въжделения в трудните времена на две епохи“ – каза Атанас Капралов.

Боян Ангелов – председател на СБП, се върна назад в историята и цитира откъси от сп. „Читалище“, излизало в Цариград, където преди 150 години Иван Вазов е публикувал статията „История на робството“. „Тя показва истинската му същност не само като прекрасен теоретик и творец на българската литература, но и като революционер, тъй като статията излиза в центъра на Османската империя, където робството е забранена дума и съществува безмилостна цензура. В статията Вазов пише за корените на робството, които съществуват  още от Египет, Древен Рим и Древна Гърция. Творчеството му представлява еманация на българския дух“ – подчерта Боян Ангелов.

Пред паметника на Иван Вазов прозвучаха емблематичните стихотворения „Аз съм българче“, „Молитва“ и „Българският език“ в изпълнения на ученици.

През целия ден къща музей „Иван Вазов“ към Националния литературен музей в столицата беше с вход свободен и стотици жители и гости на града разгледаха експозицията.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ТОТЮ НЕРЕЗОВ /РАЗКАЗИ
Next post ВАЗОВ И НЕГОВИТЕ ПЕСНИ