170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХОСЕ МАРТИ

Един легендарен живот, великолепна поезия и знакова роля в борбата срещу колониализма – това накратко събира в себе си името на поета Хосе Марти. На 27 януари 2023 г. посолството на Република Куба у нас организира тържество в чест на този герой на кубинския народ по повод 170 години от рождението му. Въпреки студеното време и преваляващия сняг повече от 100 представители на различни организации присъстваха на тържеството пред паметника на Хосе Марти в р-н „Изгрев” – София, намиращ се на 100 м от посолството. Събитието се водеше лично от Н. Пр. г-жа Каридад Ямира Куето Милиан, която в приветствието си подчерта почитта на кубинците към саможертвата и величието на личността на Хосе Марти: „Този паметник говори сам за себе си. Дълго можем да говорим за Хосе Марти и за паралела между него и Христо Ботев. Снегът винаги е символ на доброжелателство и добри дни. Днес честваме Марти с бели рози, сняг и приятелството между Куба и България. То е вечно. Отдаваме нашата благодарност към всички писатели, учени, журналисти, които спомагат за разпространението на творбите на Хосе Марти“. Във възпоменанието се включиха също почетната председателка на Асоциацията „България-Куба” Станка Шопова, председателката на Асоцияцията „България-Куба“ Тамара Такова, председателката на СБЖ Снежана Тодорова, председателят на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България Георги Митов, председателят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий, председателят на Градския съвет на БАС в София Борис Цветков, много общественици, интелектуалци, граждани. Пред насъбралите се приятели на кубинския народ и българи, обичащи поезията на Хосе Марти, слово произнесе Боян Ангелов – председател на СБП, в което се казва: „Само преди броени седмици – на 6 януари 2023 г. България отбеляза 175 годишнината от рождението на гениалния български поет и публицист Христо Ботев. Отдавна родната ни литература и обществеността ни е открила сходства и прилики между живота, делото и творчеството на световните поети и революционери – българинът Христо Ботев и кубинецът Хосе Марти.

България и Куба – две държави и два народа, които, дори и да са отдалечени географски, имат сродни съдби. Куба и България – американският остров на Свободата и зеленият оазис на Балканите.

Общото е, че народите на тези две страни еднакво силно обичат свободата и имат за свои идоли двама гении на поезията и революцията – Хосе Марти и Христо Ботев. Родени в един и същ месец – януари, което означава начало на всичко. И рожденните им години са близки. Разликата е само пет години.

Хосе Марти се ражда на 28 януари 1853 г. и през своя кратък живот изгражда своята личност на неповторим поет, възхитителен публицист, мъдър философ, обществен трибун, неподражаем оратор и революционер, който не се е подвуомил да отдаде живота си за освобождението на Острова на свободата.

По стихове на Хосе Марти е създадена най-популярната песен на Куба. Всичко най-важно в тази държава се нарича Хосе Марти, ала неговото име няма само външни изражения. То е закодирано във всяко сърце, в личностното съзнание, в чувствените сетива на кубинците, а и на всички хора, издигнали отечествената свободата в свое Символ Верую.

Този вулканичен поет е еманация на всичко, за което човек мечтае и се бори. Успял е да извиси и приятелството като най-висша добродетел, защото готовността да помогнеш и дори да загинеш за ближния си е повече от религия.

 

Леопардът има планината,
дето сури канари го вардят.
имам повече от леопардът,
имам си един добър приятел…

Има дивен замък феодала,
птицата – крило, бедняк – зората.
А на мен съдбата ми е дала
там, във Мексико – един приятел.

 

Едва шестнадесетгодишен, Хосе Марти издава вестник с името „Свободна Родина“. Обявява се против колониализма, но му коства каторга и екстрадиране в Испания. Там завършва Мадридския университет с магистърска степен по хуманитарни науки. Използва натрупаните знания по философия, литература и право, за да създаде идеология, сочеща пътя към постигането на освобождението не само на Куба, но и на цяла Латинска Америка.

След изгнанически години във Венецуела, Франция и Гватемала, през 1879-а отново е в родината си и готви своя народ за въстание против испанското потисничество. Принуден е да емигрира в САЩ и петнадесет години оттам подготвя народа си за освободителната борба. През 1895 г. се завръща в своята родина и загива за нея, за да остане вечно жив, но преди това е написал:

 

И няма по-щастлив да бъда,
щастлив тъй, както в часовете,
когато смъртната присъда
ми тъмничарят с плач прочете.

 

Да живееш само четири десетилетия, а от тях двадесет години в изгнание! Далеч от родния дом, от приятелите, от лазурните брегове на океана. Далеч от всичко онова, към което всяко човешко сърце е привързано за цял живот.

Хосе Марти превръща приятелството, любовта и свободата в стожери на своята поетика. Те блестят по-яснолико от диамантите, които са не само най-красивата, но и най-твърдата форма на материята. Когато Хосе Марти гали своята любима, той сякаш гали живота. И пише:

 

Два пъти, бърза като пламък,
душата си видях сломен,
когато клет умря баща ми,
когато тя прости се с мен…

 

Сто и седемдесет години изминаха от рождението на Хосе Марти. А стиховете му са все така мъдри, все така модерни и все така впечатляващи.  Делото му е вдъхновено и вдъхновяващо, което значи, че времето постоянно и неумолимо уголемява преклонението пред неговия гений.

Хосе Марти е не само символ на свободата. Той онагледява устрема на хората към съвършенство и зове към постоянство при отстояването на вярата, че приятелството и любовта са наше единствено спасение. Хосе Марти е вдъхновител и за днешните българските писатели, които на дело доказват своята непреклонна увереност в справедливостта.“

Тържеството продължи в сградата на посолството, където г-жа Каридад Ямира Куето Милиан покани гостите да разгледат изложба от детски рисунки на тема „Животът в Куба“. После гостите излязоха в заснежената градина, където посланик Милиан откри плоча в памет на Фидел Кастро, за чиято 95-годишнина тя е посадила кипарис. „В Куба ние винаги казваме: „Марти живее в делото на Фидел“. Да живее приятелството между Куба и България!“ – каза  на финала г-жа Каридад Ямира Куето Милиан и обяви, че нейният мандат е приключил, скоро ще пристигне нов посланик, но тя ще следи дали кипарисът расте…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ВАСИЛЕН ВАСЕВСКИ /БИОГРАФИЯ + РАЗКАЗ
Next post МАТЕЙ ШОПКИН /СТИХОТВОРЕНИЯ