169 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТЕФАН СТАМБОЛОВ

Анжела ДИМЧЕВА

 

С тържествена церемония на 30 януари в центъра на София беше отбелязана 169-ата годишнина от рождението на великия държавник Стефан Стамболов. Повече от 300 бяха присъстващите, които отдадоха почит и поднесоха цветя и венци пред паметника на Стамболов.

Вече десет години академичното ръководство на УниБИТ и в частност Института по лидерство към  университета организира тържествени церемонии за отбелязване на годишнините от рождението на този велик българин. Събитието се проведе с участието на Почетен караул и Гвардейски духов оркестър.

В словото си проф. д. ик. н. Стоян Денчев – председател на Съвета на настоятелите на УниБИТ, отбеляза: „Вярвам, че всеки от нас е подробно запознат с живота и делото на „най-способния държавник, излъчен от балканските нации за целия ХІХ век“, както го определя американския историк Уил Мънро. По време на Стамболовото управление младото княжество претърпява икономически подем и България тръгва по пътя на индустриализацията и модернизацията. Икономическият възход е постигнат с три основни дейности: протекционистка политика спрямо българските производители, привличане на чужди капитали и сключване на изгодни търговски договори с европейски държави. Неговото кредо може да се определи от думите му: „И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва, но ще изтегля България“.  Аз с болка тук бих добавил: … Не свършва нашето злополучно изтегляне“.

Последва слово на проф. д. н. Александра Куманова, която проследи накратко биографията на Стамболов – като революционер, поет и държавник, общавайки: „Стефан Стамболов е кръстопътен феномен за предводителството на българския народ. Той е еманация на българката нация и на българската държавност“.

Проф. д. н. Ирена Петева, ректор на УниБИТ, прочете Похвално слово от президента Румен Радев, в което се казва: „Стефан Стамболов отстоява решително националните интереси… Почитайки един от бележитите държавни мъже на България, от дистанция на времето трябва да потърсим своя съвременен прочит на делото на Стамболов. Този прочит е особено нужен в свят на предизвикателства и изпитания, който превръща отговорното и достойно лидерство в предпоставка за благоденствието на нациите“.

Цветя и венци бяха поднесени от държавни и обществени ръководители – от Народното събрание, Президентството, Министерски съвет, Министерство на отбраната, Светия синод, Военната академия, УниБИТ, експрезидента Георги Първанов, лидери на политически партии, стотици студенти, културни дейци, граждани.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post МАТЕЙ ШОПКИН /СТИХОТВОРЕНИЯ
Next post КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА СБП ФЕВРУАРИ 2023