165 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХОСЕ МАРТИ

ХОСЕ МАРТИ И ВЯРАТА В СПРАВЕДЛИВОСТТА

165 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕНИАЛНИЯ КУБИНСКИ ПОЕТ       

Две държави и два народа, макар и географски отдалечени един от друг, имат сродни съдби. Куба и България – островът на Свободата и зеленият оазис на Балканите. Общото е, че народите на тези две страни еднакво силно обичат свободата и имат за свои идоли двама гении на поезията и революцията – Хосе Марти и Христо Ботев. Родени в един и същ месец – януари, което означава начало на всичко. И рожденните им години са близки. Разликата е само пет години.

Хосе Марти е роден на 28 януари 1853 г. и през своя кратък живот се е изградил като неповторим поет, възхитителен публицист, мъдър философ, обществен трибун, неподражаем оратор и революционер, който не се е подвуомил да отдаде живота си за освобождението на Острова на свободата. По стихове на Хосе Марти е създадена най-популярната песен на Куба. Всичко най-важно в тази държава се нарича Хосе Марти, ала неговото име няма само външни изражения. То е закодирано във всяко сърце, в личностното съзнание и в чувствата на кубинците  и на всички хора, превърнали отечествената свободата в свое Символ Верую.

Този вулканичен поет е еманация на всичко, за което човек мечтае и се бори. Успял е да извиси и приятелството като най-висша добродетел, защото готовността да помогнеш и дори да загинеш за ближния си е повече от религия.

Леопардът има планината,

дето сури канари го вардят.

имам повече от леопардът,

имам си един добър приятел…

Има дивен замък феодала,

птицата – крило, бедняк – зората.

А на  мен съдбата ми е дала

там, във Мексико – един приятел.

 

Едва шестнадесет годишен, Хосе Марти издава вестник с името „Свободна Родина”. Обявява се против колониализма, но му коства каторга и екстрадиране в Испания. Там завъшва Мадридския университет с магистърска степен по хуманитарни науки. Използва натрупаните знания по философия, литература и право, за да създаде идеология, сочеща пътя към постигането на освобождението не само на Куба,  но и на  цяла Латинска Америка. След изгнанически години във Венецуела, Франция и Гватемала, през 1879-а отново е  родината си и готви своя народ за въстание против испанското потисничество. Принуден е да емигрира в САЩ и петнадесет години оттам подготвя народа си за освободителната борба. През 1895 г. се завръща в своята родина и загива за нея, за да остане вечно жив, но преди това е написал:

 

И няма по-щастлив да бъда,

щастлив тъй, както в часовете,

когато смъртната присъда

ми тъмничарят с плач прочете.

 

Да живееш само четири десетилетия, а от тях двадесет години в изгнание! Далеч от родния дом, от приятелите, от лазурните брегове на океана. Далеч от всичко онова, към което всяко човешко сърце е привързано за цял живот. И Хосе Марти превръща приятелството, любовта и свободата в стожери на своята поетика. Те блестят по-яснолико от диамантите, които са не само най-красивата, но и най-твърдата форма на материята. Когато Хосе Марти гали своята любима, той сякаш гали живота. И пише:

 

Два пъти, бърза като пламък,

душата си видях сломен,

когато клет умря баща ми,

когато тя прости се с мен…

 

         Сто шестдесет и пет години изминаха от рождението на Хосе Марти. А стиховете му са все така мъдри, модерни и впечатляващи. И делото му е все така вдъхновяващо. Това означава, че времето постоянно и неумолимо уголемява преклонението пред неговия гений.

Хосе Марти е не само символ на свободата. Той символизира устрема на хората към съвършенство и постоянство в отстояването на вярата, че приятелството и любовта са нашето единствено спасение.

         Хосе Марти е вдихновител и за българските писатели, които с делата си доказват своята непреклонна увереност в справедливостта.

 

Боян АНГЕЛОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 4, 2018
Next post БОТЕВАТА НАГРАДА Е БЪЛГАРСКИЯТ „ПУЛИЦЪР“